З Херсонщини рашистських окупантів повністю ще не вигнали. Та до місця їх феєричної поразки вже готуються водити екскурсії. Так, відома у краї Агенція туризму та пригод ХерсON розробила для всіх бажаючих тур до легендарного селища Чорнобаївка - там сили ВСУ понад два десятки разів розбивали військові частини РФ і встигли утилізувати двох генералів. Тур у супроводі гіда передбачає можливість оглянути та помацати горілу техніку «асвабадітєлєй», докладно роздивитися понівечені рештки командного пункту новітніх ординців. А охочі зможуть і попрацювати як волонтери на відновленні селища.

Наразі вартість такої поїздки складає 699 гривень, і оплатити її наперед можна хоч зараз. Отримані кошти передадуть на потреби української армії та місцевих жителів, постраждалих від окупантів, запевняють у агенції. У вартість цікавої екскурсії включили також і обід у майбутньому гриль-ресторані «Смажений кацапчик». Де пропонують поласувати кулішем «Степовий Байрактар» чи котлетами перемеленими по-чорнобаївськи. А запити цю смакоту варто тутешніми винами із виразними назвами «Солодкий Арестович» або ж «Кім Миколаївський».

Новий тур просто приречений на успіх у недалекому майбутньому. Причому так вважає не тільки його організатор, співзасновник Агенції туризму та пригод ХерсON Павло Білецький, а й лідери місцевого самоврядування. Так, голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко у бліц-інтервю для «Голосу України» зазначив: «Хоча з бюджетним фінансуванням сутужно, такі цікаві проекти будемо розвивати та всебічно підтримувати. Нам потрібно зробити все для того, аби по війні Херсонщина знову стала одним з найпривабливіших регіонів України».

Відновлення туристичної привабливості регіону після перемоги, до речі, включає також і перезапуск міжнародного аеропорту Херсона, якому теж сильно дісталося через бойові дії. До війни планували збільшити потік пасажирів через нього до півмільйона на рік, приймаючи великі «Боїнги». Для цього у реконструкцію його злітно-посадкової смуги, встановлення сучасної світлосигнальної системи, ремонт будівлі аеровокзалу  вклали понад 400 мільйонів гривень з державного та обласного бюджету. А тепер багато що, на жаль, треба буде починати наново. Олександр Самойленко каже: мав з цього приводу розмову в Офісі Президента України. І отримав запевнення, що державна влада бачить реалізацію проекту одним з першочергових завдань. Для цього вже шукають міжнародного партнера. 

Херсон.