Після меморіалу Героям Небесної сотні та напису «Херсон-Україна» на вулиці Перекопській вони дісталися й до пам’ятника прикордонникам у Гімназичному сквері. З гранітної стели вони збили два барельєфи у вигляді напису «Безпека кордону – могутність держави» та козацький хрест – знак ДПСУ. Вціліла тільки фігура прикордонника з автоматом та службовим собакою. До цієї фігури патріоти після захоплення Херсона рашистами регулярно прилаштовували українські прапори, а загарбники так само регулярно їх знімали («Голос України» про це писав). Втім, знаючи нахили «вірних путінців», можна прогнозувати, що й до фігури прикордонника вони дістануться, переробивши її у якогось «асвабадітєля» чи «ввічливого чоловічка».

Загалом, монумент у Гімназичному сквері тепер уже точно ввійде в історію як одна з пам’яток, яку найчастіше в обласному центрі переробляли. Адже в своєму первинному вигляді це був…обеліск із фонтаном на честь більшовицької газети «Іскра», встановлений у 1983 році. Та вже 2015-го, за розпорядженням тодішнього градоначальника Володимира Миколаєнка (нині в полоні в рашистів), на обеліску демонтували пафосний барельєф із профілем «вождя світового пролетаріату». Потім стела перетворилася на стилізований прикордонний стовп із новими зображеннями, а біля його підніжжя встановили монументальну постать прикордонника з вівчаркою.

Та зараз познімали й нові барельєфи, і городяни губляться у здогадах, що встругне нова влада і яку символіку почепить. Думки з цього приводу висловлюють різні, але одностайні херсонці тільки в тому, що від схиблених на всю голову прихильників «руского миру» можна чекати чого завгодно.

Херсон.