Розповідає безпосередній учасник подій – мешканець одного із сіл під Новою Каховкою Михайло (ім’я змінене).

– У наше село заїхали на бронетехніці окупанти й одразу почали облаштовувати собі штаб у підвалі закинутого будинку. Ну, а ми за цим спостерігали. Та не встигли військовослужбовці РФ те приміщення впорядкувати й занести туди якісь ящики з-під боєприпасів, як їм знову скомандували на виїзд, – згадує Мишко. – Щойно орки здиміли, як ми полізли той підвал «інспектувати».

Всього знайшли там три ящики. В одному помітили старі телефонні апарати й кабелі, в другому – антена, в третьому – незвичного вигляду ноутбук. Він здавався броньованим, бо важив чимало, а завширшки був сантиметрів п'ятнадцять. Ми цей громіздкий апарат із серії «аналаговнєт» вмикати не стали, аби не спрацював якийсь маячок. Але забрали із собою і ноутбук, й антену, приховавши їх у секретному місці, пригадує Михайло.

Потім почали чекати, як події розвиватимуться далі. Й дочекалися: за два дні в обід до села прилітають росіяни на двох БТРах та одразу до підвалу. Однак загубленого вже не побачили. І що тут зчинилося! Матюки лунали зусібіч, наполохані воїни обнишпорили та перемацали кожен сантиметр що в будинку, що в околицях. Але марно. Хвилин за десять вивели з підвалу якогось бійця – мабуть, відповідального за збереження майна. Відвели його у глибину присадибної ділянки, звідти пролунав постріл. Що з ним зробили – досі невідомо. Не виключаю, що розстріляли, а потім видали за «героїчно загиблого в бою з укропами».

Пошуки загадкового ноутбука (швидше за все, це складова захищеної системи військового зв’язку) забудьки з РФ у селі проводили ще раз сім чи вісім. Опитували й місцевих жителів, і Михайло побоявся, що таки знайдуть того, хто бачив його біля підвалу. Тому не став чекати, доки за ним прийдуть – виїхав на контрольовану ЗСУ територію, віддавши знайомому водієві за таку послугу тридцять літрів дизельного пального з домашніх запасів. І на першому ж українському блокпосту молодий партизан повідомив працівникові СБУ про захований «скарб». Тепер Мишко живе на Західній Україні. А конфіскований у «пильних» рашистських воїнів ноутбук з антеною та наявну у ньому секретну інформацію вже, мабуть, вивчають наші фахівці.

До речі, мешканці Херсонщини вже не вперше «приробляють ноги» тому, що притягли з собою до нас непрохані зайди з РФ. Свого часу етнічні роми з селища Любимівка неподалік від того ж таки міста Нова Каховка розтягли в окупантів цілий штабель снарядів від РСЗВ «Град». А трохи пізніше й цілком справний танк викрали – цю історію широко висвітлювали в медіа. Втім, з такою «боєготовністю» дивно не те, що в рашистів пропадають танки й секретні засоби звязку: як ще вони самі без сліду не зникають.

Херсонська область.

На знімку: рашисти на Херсонщині.