Воно розташоване біля Чорного моря у низині, й після відключення окупантами мобільного зв’язку тут він ніде не ловить. Так само й Інтернет. Щоб зателефонувати друзям, рідним та близьким, лазурнянам доводиться виїжджати за межі рідного селища й намагатися упіймати сигнал на якомусь пагорбку.

Тепер прийшов час для масового заїзду відпочивальників, але їх зі зрозумілих причин немає – війна. Пляжі досі безлюдні, й засмагати, здавалося б, можна досхочу. Але й місцеві обходять їх подалі, бо в піщаних дюнах тепер причаїлася смерть. Днями обласна прокуратура повідомила, що саме тут підірвалися на встановленій російськими загарбниками міні троє мирних жителів. І жодного з них врятувати не вдалося. За фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством, розпочали кримінальне провадження, та людям від того не легше.

– Наш розкішний пляж насправді став небезпечним. Там стоїть моя новенька база відпочинку, яку саме готував до відкриття. Вже був завіз екологічні меблі, пробив та офіційно оформив артезіанську свердловину, планував запустити безплатні бювети для всіх. Але тепер туди навіть охоронці потикатися бояться. Та й місцеві, котрі раніше полюбляли прогулюватися берегом моря й дихати свіжим повітрям, тепер туди майже не ходять – можна нарватися на вибуховий «сюрприз», – розповів власкору «Голосу України» власник однієї з тутешніх оздоровниць. – Про підрив на міні жінки та двох чоловіків теж знаю. Але в Лазурному кажуть – на пляж загиблі не відпочивати ходили, а встановлювати снасті для вилову креветок. Адже роботи немає, а виживати якось треба. От замість рачків у сітці міна й заплуталася.

Лазурняни сумніваються у версії стосовно встановленого на пляжі мінного поля. Адже це просто безглуздо: сильного буревію у поєднанні зі штормом цілком вистачить, щоб приховані міни опинилися на відкритому ґрунті чи взагалі у відкритому морі. От саме з моря течія таку міну й могла пригнати – таке вже трапилося на початку весни, коли охоронець одного з пансіонатів теж натрапив на смертоносне залізяччя й був поранений внаслідок його підриву. Тож популярні лазурненські пляжі знову стануть привітними й гостинними ще дуже не скоро…