Європейський парламент у своїй доповіді про вплив російської агресії на політику безпеки та оборони Європейського Союзу рекомендуватиме надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Це рішення прийнято 8 червня, всупереч позиції деяких країн – членів Євросоюзу. Тепер світ, затамувавши подих, чекає на те, як вирішиться це питання.
 
Чому це так важливо для українців? Річ у тім, що більшість із нас почувається так, ніби ми давно вже об’єднані з Європою. Верховенство права, рівність, повага до людської гідності, повага до прав людини, свобода, демократія – шість базових цінностей ЄС. Ми так давно говоримо про нашу європейську інтеграцію, що всі наші кроки та дії на будь-якому напрямі так чи інакше керуються лише одним принципом – чи відповідають вони європейським стандартам.
 
Ще з Помаранчевої революції, яка відбулася в 2004-му, кожен свідомий українець робить все можливе, щоб відірватися від асоціації з Радянським Союзом. Революція Гідності в 2014-му тільки посилила цей процес.
 
Наприклад, у жовтні 2020 року Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про те, що в парламенті зареєстровано проект закону про дерадянізацію законодавства України. Разом із народними депутатами він запропонував скасувати дію деяких нормативно-правових актів радянського періоду, котрі «засмічують» вітчизняне законодавче поле. Зокрема, запропонували визнати такими, що не застосовуються на території України, майже 1500 законодавчих актів органів державної влади й управління СРСР та УРСР. Підготовка законопроекту тривала майже рік. За цей час проаналізували приблизно 15 тисяч нормативно-правових актів Союзу РСР і сім тисяч актів Української РСР (Української СРР), щоби виявити ті, потреба в яких уже давно відпала. Верховна Рада таку ініціативу підтримала і в травні цього року Президент уже підписав ухвалений законопроект.
 
І, об’єктивно, з усіх країн пострадянського простору саме Україна якнайдалі відійшла від радянщини, наблизившись до Європи. Очевидно, саме через це на нашу країну спрямовано всю можливу агресію з боку росії, яка заявила себе правонаступницею СРСР. Увесь світ визнає, що нині точиться війна за європейські цінності. І їх обстоюють люди, котрі формально ще навіть не є представниками Євросоюзу. Але понад усе прагнуть, щоби це сталося. Це правда, що у нас свої давні рахунки з сусідньою країною, яка постійно утискала наші права і врешті пішла на нас війною. Але дуже важливо, щоби Європа долучилася до нашої боротьби. Бо спільна перемога стане потужним сигналом для інших колишніх союзних республік і суттєво послабить можливості російської неоімперії.
 
Про українців, які вимушено проживають у родинах європейців, кажуть багато добрих слів. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Нідерландах під час робочої зустрічі зі спікеркою Палати представників Верою Бергкамп та спікером Сенату Яном  Ентоні Брауном. «Шість мільйонів українців проживають у сім’ях в усій Європі, – акцентував він. – Ці люди абсолютні європейці – висококультурні, освічені, які просто ховаються від війни та мають великий намір повернутися додому». Плекаємо сподівання, що вони таки матимуть куди повернутися. Так. Наші люди здатні посилити європейський соціум, інтегрувавшись у нього. Але чи опиниться Європа у виграші, коли кордон війни за європейські цінності наблизиться впритул? А він неодмінно наблизиться у разі нашого програшу в війні з росією.
 
Українці надихнули світ, сказала Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола. «Ваша боротьба за демократію та європейські цінності це й наша боротьба також», – наголосила вона під час зустрічі з Головою Верховної Ради Р. Стефанчуком 8 червня. Уже незабаром ми дізнаємося, чи готові будуть європейці об'єднатися так, як об’єдналися українці в боротьбі за шість базових принципів – верховенство права, рівність, повага до людської гідності, повага до прав людини, свобода, демократія.