Втім, виборці звертаються також з іншими питаннями.

Розповідаємо про роботу парламентарія на виборчому окрузі, до якого входять  південні райони Вінниччини.

ДОСЬЄ

Геннадію Вацаку 52 роки. У 1991-му закінчив з відзнакою Могилів-Подільський медичний технікум. Працював фельдшером у міській дитячій лікарні.

У 2002-му організував сімейний бізнес з виготовлення кондитерських виробів. Нині Кондитерський Дім «Вацак» є одним з лідерів на ринку солодощів. Продукцію поставляють не тільки в різні регіони нашої держави. Її продають у низці зарубіжних країн – Молдові, Румунії, Угорщині, Словаччині, Польщі, Німеччині.

Двічі земляки обирали Геннадія Вацака депутатом Вінницької обласної ради.

У 2019-му він став народним депутатом України по Могилів-Подільському одномандатному виборчому округу №16.

Входить до депутатської групи «Довіра». Секретар Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури.

За підсумками роботи у 2020-2022 роках Вацак у трійці найактивніших законодавців українського парламенту.

«Шолом врятував мені життя»

Відтоді, як почалася велика війна, Геннадій Вацак зосередив свою увагу на підтримці оборонців країни. Хоча насправді підтримує захисників з 2014 року. Він, а також його помічники, багато спілкуються з військовими. Інформацію про потреби земляків на фронті отримують, як кажуть, з перших рук. За два роки війни депутат неодноразово чув на свою адресу слова подяки від військових. Особливо вразило повідомлення одного воїна, коротке та стисле, але таке важливе (!). «Запам’ятаю його на все життя, – каже Геннадій Вацак. – Коли прочитав – аж мороз пішов по спині».

«Я у лікарні, дякую за шолом, – написав військовий депутату. – До речі, вчора він врятував мені життя». 

Автомобілі, бронежилети, шоломи, тактичне спорядження, одяг, взуття, медичні препарати, продукти – це далеко не повний перелік допомоги, яку Геннадій Вацак передає для тих, хто воює з російськими агресорами. Крім того, на заклик депутата неодноразово відгукувалися його виборці. Так, нинішньої зими гуртом збирали теплі речі, одяг, доставляли їх у приймальню депутата, а звідти відправляли на передову військовим.

«Ми у постійному контакті з нашими земляками, які на фронті, – каже співрозмовник. – Дізнаємося про їхні потреби від них самих. Не було ще випадку, коли б прохання військових з фронту залишилося невиконане».

Пан Геннадій пригадав, як відправляли в один з підрозділів першу партію ударних FPV- дронів. Каже, всі розуміли, що вони одноразового використання. Натомість хлопці після отримання вирішили пристосувати до багаторазового використання. Через деякий час поділилися з Вацаком своїми новаторськими ідеями. Сказали, що для їх реалізації потрібні 3D-принтери. З їх допомогою виготовлятимуть корпуси для скидів боєприпасів. 

Приємно вражений винахідливістю оборонців, народний депутат без зволікань закупив 3D-принтери. Та й дронів додали. Все разом передали військовим.

«Всі вже переконалися, що наші захисники здатні виконати завдання будь-якої складності, – наголошує парламентарій. – Для цього треба забезпечити їх інструментом боротьби за нашу свободу. Молодці, соколи! Бийте нещадно ворога і бережіть себе! А ми вам ще передамо шалених «чаєчок».

ФАКТ

Геннадій Вацак постійно підтримує вартових Могилів-Подільського прикордонного загону. Від своєї родини передав автомобілі, реанімобіль, безпілотники, тепловізори. А нещодавно провів дещо незвичний шаховий турнір. Запросив очільників громад області. У рамках турніру провів сеанс одночасної гри, де за перемогу на шаховій дошці міські та селищні голови отримали від родини Вацака грошову премію, як внесок на підтримку прикордонників. Зібрані кошти подвоїв, загалом вийшло 210 тис. грн. Після змагань передав кошти начальнику прикордонного загону. 

Визволили з полону пораненого моряка

Народний депутат запровадив на окрузі юридичний та правничий супровід воїнів, членів їхніх родин. З початку повномасштабного вторгнення в громадській приймальні постійно проводять прийоми юристи, адвокат, надають консультації, допомагають оформляти документи та запити. «Бачу, що державна машина недопрацьовує у роботі з військовими, – говорить парламентарій. – Вони змушені обходити безліч інстанцій для збору документів, доказової бази, «вимагати» законних виплат…Так не повинно бути. Допомагаємо писати запити, скеровуємо куди звертатися. Найважче, коли рідні просять допомогти розшукати зниклих безвісти, чи загиблих». 

Пан Геннадій згадав, як на початку війни вдалося визволити з полону пораненого моряка з ампутованою ногою. Рашисти «списали» його помирати. Це була ціла спецоперація. Здійснили її на найвищому рівні! Тепер воїн лікується в Одеському шпиталі, біля нього поруч дружина та мати. Такі історії зі щасливим фіналом надихають!

ЦИФРА

12 мільйонів гривень зібрала для військових з початку війни під час благодійних марафонів ГО «МИ – Вінничани». У складі цієї організації народні депутати України – Геннадій Вацак, Микола Кучер, Лариса Білозір, а також народні обранці попередніх скликань Олександр Домбровський та Сергій Кудлаєнко. Під час марафону у лютому ц.р., крім 2.2 млн.грн, захисники країни отримали сто дронів. 

«Зарплата депутата – на соціальні потреби»

З початку своє каденції Геннадій Вацак всю зарплату віддає на благодійність – підтримку малозабезпечених, самотніх, людей похилого віку, дітей, на лікування…
У його громадській приймальні можна побачити у шафах товсті папки із клопотаннями. «Аби закрити всі потреби, депутатських грошей не вистачає, тож долучається родина», – каже депутат. 

Навіть під час війни не можна залишати поза увагою вирішення важливих питань. Життя не відкладеш на завтра. Так вважає Геннадій Вацак і уважно вислуховує земляків. 

На його думку, допомагати у першу чергу хочеться тим, хто сам робить справу.

Аби стимулювати земляків, ГО «МИ – Вінничани» запровадила низку проєктів для територіальних громад краю. Один з них – конкурс міні-грантів «Професійне зростання», де кожен переможець отримав по 10 тис. грн. на реалізацію власної ідеї. У селі Яришів з’явилася хореографічна студія «Ведара», у Вендичанському ліцеї – цифрова бібліотека, а молода матуся з Могилева-Подільського реалізує власну справу «Мама в декреті». Загалом по виборчому округу депутата гранти отримали 21 учасник проекту. 

«Мені було приємно стати партнером такого проєкту, бо він підтримує громадські ініціативи, – каже пан Геннадій. – Яришівським маленьким танцюристам допоміг облаштувати хореографічний клас, придбав дзеркала, обладнання, а Вендичанському ліцею – проектор з екраном». 

АКЦІЯ

Шість років тому Геннадій Вацак започаткував акцію «Паска в дарунок». Напередодні Великоднього свята шість тисяч людей отримують смачні паски. Це – інваліди, самотні, малозабезпечені. Навіть війна не стала на заваді акції.

ФАКТ

Третій рік поспіль у рідному місті Геннадія Вацака Могилеві-Подільському на базі монтажно-економічного коледжу проводять міжнародний конкурс студентських проєктів «Будинок твоєї мрії». Дві премії для переможців запровадив народний депутат. А ще учасники отримали подарунки.

Це далеко не повний перелік конкретних справ задля громад виборчого округу парламент арія Геннадія Вацака. Їх добре видно, коли буваєш у прикордонному Могилеві-Подільському: впорядкована набережна Дністра, що стала місцем прогулянок містян, нові площі, дитячі ігрові та спортивні майданчики. «Все це Вацак зробив», – кажуть містяни. Інші додають: «Якби не війна, місто було б ще кращим». Немало місцевих працюють у Кондитерському Домі «Вацак» – одному з найбільших роботодавців міста. 

Вінницька область.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Геннадія Вацака.