Луганським музейникам правоохоронці передали унікальну знахідку, вилучену в чорного археолога.

Житель Краснодонського району розмістив в Інтернеті оголошення про продаж старожитності, яка нібито є частиною знайденого ним скарбу. Йдеться про елементи кінської збруї, виготовлені з дорогоцінних металів, які археолог оцінив у тисячу доларів. На оголошення натрапив доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії держави і права Східноукраїнського національного університету імені В. Даля Сергій Санжаров, який регулярно моніторить такі сайти. Коли на знімку, поряд з оголошенням про продаж, він побачив, що саме продається, то занепокоївся і звернувся до міліції. Співробітники Краснодонського міського відділу внутрішніх справ спочатку були спантеличені. Їм не доводилося мати з цим справу. Проте механізм пошуку розкрутився швидко. Як зазначають музейники, це перший випадок скоординованої роботи вчених, громадських організацій, влади й правоохоронців області в боротьбі із чорними археологами.

А знахідка — унікальна. Елементи середньовічної кінської збруї чудово збереглися. Вони були добре «законсервовані» на великій глибині. Їх виявили випадково: шукач з металодетектором полював на зброю часів війни...

— Ми відносимо знахідку до печенігів і датуємо Х—ХІ століттям нашої ери, — пояснює старший науковий співробітник відділу археології обласного краєзнавчого музею Оксана Стадник. — Печеніги — кочовий народ. Місця стоянок, тобто поселень, у нашій області поки що не відомі. Здебільшого ми знаходимо подкурганні поховання. Знахідка чудово збереглася, можливо, вона лежала в похованні. Таких знахідок по Україні небагато — у Херсонській області, в районі Сімферополя. Треба провести експертизу металу. Кінську збрую того часу виготовляли зі сплаву, основним компонентом якого було срібло. На щастя, шукач не став очищати знахідку, і тепер за це візьметься реставратор. Сама прикраса — витончена ювелірна робота майстра Х—ХІ століть. Вона гарна, унікальна і безцінна.

— Зважаючи на все, виявлена збруя — святкова і, ймовірно, належала людині зі статусом хана, — доповнює Сергій Санжаров. — А чим може бути місце знахідки? Це або скарб, або поховання одного з ханів печенізької орди. У печенігів був звичай ховати хана в бойових обладунках, а зверху класти коня з вуздечкою. Мабуть, шукачі зруйнували верхній шар землі, пов’язаний з дуже древнім похованням. Спробуємо його віднайти. Кінська збруя — це дорогий і важливий предмет для того часу. І для нас теж — як археологічна знахідка.

Сьогодні багато предметів старовини, які становлять історичну спадщину народу, перепродують і вивозять з країни. Наші археологи об’єдналися в Луганський археологічний союз, проводять інвентаризацію древніх курганів і... борються із чорними археологами. Правоохоронці підключилися до цієї роботи, і в результаті Луганський обласний краєзнавчий музей одержав унікальний експонат, який може прикрасити експозицію національного музейного закладу.

 

Луганськ.

Фото автора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доктор історичних наук Сергій Санжаров.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фрагмент кінської збруї.