Опинитися без роботи й навіть бути притягнутим до дисциплінарної відповідальності відповідно до закону ризикують ті, хто вчасно не пройшов профогляду. Про це заявила завідувач дніпропетровського міського центру з лікування профзахворювань Людмила Глиняна.
«Найчастіше профзахворювання виникають через недостатнє технічне забезпечення й порушення гігієнічних нормативів — з шуму, пилу, вібрації тощо, — зазначила Людмила Глиняна. — Як правило, таке трапляється на підприємствах машинобудування, металургійних, хімічних, гірничодобувних підприємствах і в сільському господарстві». Вирішувати це завдання медики пропонують за рахунок модернізації виробництва. Водночас від роботодавця вимагається повна компенсація шкоди, яку може бути завдано здоров’ю працівника. Але з себе відповідальності лікарі не знімають.
«Основною метою системи охорони здоров’я населення, що працює, є профілактична робота, створення оздоровчих комплексів, лікування й реабілітація, контроль над організацією й проведенням профілактичних медоглядів робітників у шкідливих і небезпечних умовах праці», — каже завідувач центру. Так, у міському центрі з лікування профзахворювань є 45 ліжок. Сюди направляють робітників «небезпечних» підприємств і жителів сіл області.