У Миколаєві створено 284 товариства співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Те, що люди згодні не тільки нести відповідальність за своє помешкання, а й перейматися станом будинку загалом як спільною неподільною власністю, цілком влаштовує міську владу і знаходить з її боку підтримку.

Так, міською «Програмою реформування та розвитку житлово-комунального господарства м. Миколаєва на 2010—2014 роки» передбачено заходи щодо співфінансування капітального розвитку будинків ОСББ. За кошти програми капітально вже відремонтовано 12 багатоповерхівок. Загалом на ремонт пішло понад один мільйон гривень, із яких 568 тисяч гривень — це кошти з міської скарбниці, а 453 тисячі гривень — заощадження мешканців ОСББ.

Практика такого самоврядування вже давно відома за кордоном. «Міні-жеки» — нова модель ефективного бізнесу в ЖКГ. Вони досконаліші не тільки під час вирішення житлово-комунальних проблем, а й здатні відстежити та врахувати індивідуальні інтереси споживачів. Забезпечують такі послуги, як паспортний стіл «на місці», ведуть прозорий бухгалтерський облік, прагнуть до ощадливості, колективного вирішення фінансових питань, контролю за якістю наданих послуг.

Миколаївський міський голова Володимир Чайка заявив, що реформування житлово-комунального господарства в обласному центрі має проходити на хвилі розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Це завдання він назвав одним із пріоритетних при створенні такої системи комунальних послуг, яка на високому рівні може задовольнити численні потреби жителів міста, забезпечити городянам затишок і комфорт у їхніх оселях. Адже порядок у багатоповерхівках буде тоді, коли кожен мешканець сприйматиме свій будинок як спільну неподільну власність.

Позитивним прикладом підтримки ініціативи городян також є щорічний конкурс «Громадські ініціативи для благоустрою та процвітання міста Миколаєва». Нині п’ять кращих проектів жителів міста, які згуртувалися для вирішення колективних питань, реалізуються на умовах співфінансування з міського бюджету. А загалом, за п’ять останніх роки вже 44 громадські організації, які перемогли в конкурсі, зі скарбниці міста отримали фінансовий ресурс на благоустрій прибудинкових територій.

Миколаїв.