Анатолій Васильєв із села Нетреба Володимирецького району Рівненської області захоплюється створенням старовинних кораблів, а точніше — їх міні-копій. Ще з дитинства він виношував мрію зібрати колекцію макетів середньовічних галер, козацьких чайок, вітрильників. Але це виявилося справою непосильною через, власне, відсутність таких зразків. І тоді він узявся власноруч творити макети колишніх кораблів.

Почав із теорії, прочитавши чимало «корабельної» спецлітератури. А вже на основі набутих знань узявся за різець, адже його цікавили саме кораблі, виготовлені з дерева. Понад те, в цій справі майстер винайшов свою методу: виготовляє макети з мореного дуба, тобто з дуба, який не менш як півстоліття пролежав у річковому мулі. Така деревина без жодної обробки «проживе» років триста, не менше.

Із місциною, де таїться згадана морена дубина, Анатолієві просто пощастило. Точні координати майстер тримає в секреті, але каже, що на річці Стир. Отож час від часу він добуває необхідний матеріал і робить із нього справді дивовижні речі.

— У моделях я фактично не повторююся, — каже корабельний ремісник, — просто не цікаво робити одне й те саме. Завжди хочеться чогось нового. От, приміром, нині від козацьких галер я перейшов до флоту Петра Першого. Зробив парусник, на який встановив 46 гармат. Виточити кожну з них — дня замало. А якщо взяти загальний час, який пішов на створення корабля, то це майже півроку. Копітка ця справа, звичайно, але водночас тішуся, що створюю кораблі за їх первісною подобою, тобто візуально такими, якими вони були насправді. Справжнім є і колір дерева. Щоправда, морений дуб дуже важко піддається точилу і різцеві. Набагато легше справлятися з липою чи горіхом. Але дуб, як-то кажуть, є дуб. Він не на десятиліття — на віки.

Наразі в Анатолія Васильєва дуже багато задумів. Вони, зізнається майстер, влітають в душу просто з Інтернету, бо у всесвітній інформаційній павутині дуже багато цікавого і незвіданого матеріалу про судна. Нещодавно, приміром, трапилися Васильєву цікаві фрегати англо-голландської війни другої половини ХVІІ століття, і вже кортить їх змакетувати. Як і поповнити копіями козацький флот часів Богдана Хмельницького. Особливо чайками, схожими на човни вікінгів.

Рівненська область.

На знімку: нова робота Анатолія Васильєва — макет вітрильника початку ХVІІІ століття.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.