Проєкт впроваджується як частина загальнонаціональної стратегії реформування шкільного харчування за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Ключові напрями кампанії: 

- модернізація харчоблоків, створення опорних кухонь, будівництво фабрики-кухні;

- підготовка фахових кухарів для сучасних умов;

- освітні заходи, воркшопи, відеоуроки, конкурси.

У 2025 році в Запоріжжі створено Кулінарний хаб, де не тільки навчають майбутніх кухарів, а й готують страви для учнів підземної школи «Січовий колегіум». Щодня тут виготовляють близько 200 порцій повноцінного шкільного харчування. На оглядову екскурсію до хабу завітали представники Департаменту охорони здоровʼя Запорізької міської ради, які разом з Департаментом освіти і науки Запорізької ОДА впроваджують цей проєкт. 

– Ми показали колегам з медичної сфери, як вже працює інфраструктура. Хаб поєднує освітню і виробничу функції – і це надзвичайно ефективна модель, – зазначила директорка департаменту освіти ЗОДА Людмила Бухаріна.

Долучити до просвітницької частини кампанії планують й лікарів-ендокринологів, гастроентерологів та стоматологів. Вони проводитимуть заняття, відеолекції, відповідаючи на запитання дітей і пояснюючи звʼязок між харчуванням і здоровʼям.

– Ми маємо не лише лікувати, а й запобігати. А це починається з культури харчування змалку. Наше завдання – пояснити дітям, як обрати баланс у раціоні, – пояснила очільниця Департаменту охорони здоровʼя Запорізької міської ради Анна Дуб.

Запланований результат цієї кампанії – розвиток культури харчування та зниження у школярів рівня захворювань, пов’язаних з неправильним харчуванням.

За матеріалами Запорізької ОДА.

 

Хочете першими знати про зміни та оновлення в законодавстві?
Хочете з перших уст дізнаватися про роботу Верховної Ради та окремих депутатів?

Підписуйтеся на

фейсбук-сторінку «Голосу України»,

де ми розміщуємо найактуальнішу офіційну інформацію.