Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув законопроект про державний бюджет України на 2012 рік.
Члени комітету підтримують задеклароване у проекті «прагнення до зміцнення фінансової самостійності органів місцевого самоврядування, зростання ресурсів на виконання власних повноважень, збільшення бюджетів розвитку».
Водночас народні обранці висловили стурбованість з приводу «заниження частки місцевих бюджетів у зведеному кошторисі держави» та занепокоєння станом справ у сфері фінансового забезпечення делегованих повноважень. На їхню думку, «це призведе до нестабільності соціально-економічної ситуації в регіонах, погіршення якості послуг, які надаються органами місцевого самоврядування, зниження рівня життя людей».
Під час обговорення парламентарії висловили пропозицію збільшити на 32,1 мільярда гривень чистий трансферт місцевим бюджетам на виконання делегованих повноважень (повноваження органів виконавчої влади, надані органам міського самоврядування законом, а також повноваження органів міського самоврядування, які передаються відповідним місцевим державним адміністраціям за рішенням районних, обласних рад).
Народні депутати також пропонують передбачити в обсязі 7 мільярдів гривень субвенцію місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, що вироблялася, транспортувалася та постачалася населенню.
Під час обговорення також зазначалося, що в державному бюджеті на наступний рік необхідно закласти норми щодо:
— фінансування сфери житлово-комунального господарства (11 мільярдів гривень);
— надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла (1,8 мільярда гривень);
— забезпечення лічильниками обліку води та теплової енергії (1 мільярд гривень);
— Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010—2015 роки (458 мільйонів гривень);
— надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів із технічного переоснащення та капітального ремонту будинків, в яких утворюються ОСББ (525 мільйонів гривень) тощо.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.