Комітет Верховної Ради з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» (щодо вдосконалення порядку оприлюднення податкової декларації судді).
Законопроект (реєстр. № 8288) спрямовано на вдосконалення порядку оприлюднення податкової декларації суддями. Зокрема, проектом пропонується встановити, що судді подають відомості, визначені Законом «Про засади запобігання і протидії корупції», за місцем роботи. При цьому, голова та судді Верховного Суду, голови та судді вищих спеціалізованих судів України також подають зазначені відомості до Державної судової адміністрації у десятиденний строк з дня їх подання за місцем роботи для офіційного оприлюднення на офіційному веб-порталі судової влади.
Водночас документ передбачає, що не підлягають оприлюдненню відомості про місце проживання судді, місце знаходження нерухомого майна, а також прізвище, ім’я, по-батькові членів його сім’ї.
Актуальність проекту, зазначалося на засіданні комітету, «зумовлена як необхідністю удосконалення положень чинного законодавства України щодо порядку оприлюднення податкової декларації, так і необхідністю узгодження положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» з загальною концепцією фінансового контролю».
Пропонується скасувати плату за отримання виписки з реєстру
Комітет Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» щодо відміни плати за надання відомостей з Єдиного державного реєстру. Законопроектом (реєстр. № 9058) пропонується внести до чинного закону зміни, якими скасовується плата за одержання витягу, довідки та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Аргументуючи необхідність ухвалення законопроекту, народний депутат Наталія Королевська зазначила, що сьогодні отримання інформації з Єдиного державного реєстру у формі виписки, витягу та довідки є платним.
Відтак постійне отримання зазначених документів у державного реєстратора лягло важким фінансовим тягарем на підприємців, які повинні надавати своїм контрагентам оригінали вказаних документів.
Н. Королевська наголошує, що раніше діяв принцип, за яким у діловому обороті застосовувалася копія свідоцтва про державну реєстрацію, яка за бажанням контрагента завірялася підписом суб’єкта господарювання. Також був відкритий вільний доступ до реєстру через мережу Інтернет, тож будь-яка особа могла особисто переконатися у існуванні того чи іншого контрагента. Тому виникає необхідність внесення змін до чинного законодавства з метою надання права підприємцям та юридичним особам безкоштовно отримувати виписки, витяги та довідки з реєстру, що сприятиме значній економії коштів суб’єктів підприємницької діяльності.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.