Дводенне розширене засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин було присвячено одному питанню — обговоренню законопроектів про ринок земель. Участь у ньому взяли також представники інститутів аграрної науки, громадських організацій.

Доповідаючи урядовий проект (реєстр. №9001-1), міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк назвав його основоположним документом земельної реформи. «Його розробка вперше за багато років консолідувала всі гілки влади», — наголосив він, повідомили в інформаційному управлінні апарату Верховної Ради.

М. Присяжнюк зауважив також, що для недопущення спекуляції запроваджуються диференційовані ставки державного мита за посвідчення угод, за якими відбувається перехід прав власності на земельні ділянки (60 відсотків від нормативної грошової оцінки при відчуженні на п’ятий рік і 100 відсотків при відчуженні в перший рік).

«Граничний розмір земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у приватній власності однієї особи в цілому по Україні не може перевищувати 2100 гектарів», — наголосив М. Присяжнюк.

За словами автора альтернативного законопроекту народного депутата Григорія Смітюха (ПР), в його документі (реєстр. №9001) передбачено, зокрема, створення Державного земельного фонду та Державного земельного банку, визначено їх основні функції та повноваження.

Народний депутат також наголосив, що законопроектом передбачено істотно менші (порівняно з урядовим документом) показники граничної максимальної загальної площі земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати в приватній власності однієї особи. За словами автора, вони мають становити: Полісся — 500 га; лісостеп — 750 га; степ, степ посушливий, сухий степ — 1000 га; Карпатська гірська область — 300 га; Кримська гірська область — 700 га. 

Нині Головне науково-експертне управління висловило зауваження до обох проектів закону про ринок земель. І рекомендувало об’єднати їх в один, врахувавши корисні напрацювання документів, а також зауваження та пропозиції експертів.

На знімку: народний депутат Григорій Смітюх, голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік та заступник голови комітету Сергій Терещук.

Фото Сергія Ковальчука.