Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні і в цілому законопроект про протидію торгівлі людьми (реєстр. № 8469).

Цим документом пропонується визначити організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, що гарантуватимуть гендерну рівність, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, повноваження органів виконавчої влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам.
З метою ефективної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, та їх захисту передбачено створення «Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми». Реалізація Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, включає встановлення потреб особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та пошук органів чи закладів, що можуть їх задовольнити. 
Законопроектом також пропонується встановити права особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Зокрема, така особа матиме право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє ця особа; медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; тимчасового розміщення, за бажання постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі потреби може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.
Норми  законопроекту
Основними напрямами державної політики у сфері протидії торгівлі людьми є: попередження торгівлі людьми шляхом підвищення рівня обізнаності населення, превентивної роботи, зниження рівня вразливості населення, подолання попиту; боротьба із злочинністю, пов’язаною з торгівлею людьми, шляхом виявлення злочинів торгівлі людьми, осіб, причетних до скоєння злочину, притягнення їх до відповідальності; надання допомоги та захисту особам, які постраждали від торгівлі людьми, шляхом удосконалення системи відновлення їхніх прав, надання комплексу послуг, впровадження механізму взаємодії суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми.