Ранкове засідання 17 травня
Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань державних закупівель, який має на меті спрощення порядку державних закупівель. Документ підтримали 231 народний обранець із парламентської більшості. Однак у багатьох депутатів є чимало критичних зауважень на його адресу.
Законодавчим актом уточнено підстави для застосування процедури закупівлі в одного учасника та встановлено новий механізм застосування процедури закупівлі в одного учасника, згідно з яким необов’язково отримувати погодження уповноваженого органу у сфері державних закупівель. Згідно з проектом закону, окремими законами визначаються особливості здійснення закупівлі, зокрема, таких товарів, робіт і послуг: неопромінені паливні елементи для ядерних реакторів; нафта або сирі нафтопродукти; електрична енергія та її постачання; природний і нафтовий газ та його транспортування; послуги поштового зв’язку; телекомунікаційні послуги (за винятком послуг мобільного зв’язку та інтернет-провайдерів); товари, роботи і послуги в рамках підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та інших міжнародних спортивних подій. У законі йдеться, що органи, які уповноважені на здійснення контролю у сфері закупівель, не мають права втручатися у проведення процедур закупівель. Закон містить положення про закупівлі за рамковими угодами.
Однак представники опозиції та й деякі депутати, які входять до більшості, висловили низку суттєвих зауважень до законопроекту. Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко заперечив проти пропозиції надати право використовувати державні кошти без тендерних процедур за вказівкою адміністрації Президента, приміром, для проведення фестивалів, конкурсів чи інших велелюдних заходів, бо, за його словами, це дасть змогу чиновникам одним розчерком пера розпоряджатися державними фінансами на власний розсуд. Під час голосування за поправки цю норму вилучили. Ксенія Ляпіна («НУ—НС») наголосила на потребі відкритості та прозорості державних закупівель, щоб громадськість та учасники закупівель мали вдосталь інформації про тендери. На її думку, під час підготовки законопроекту до другого читання всі поправки, спрямовані на поліпшення прозорості закупівель, не було враховано. Парламентарії також висловлювали стурбованість щодо того, що закон дасть змогу брати участь у конкурсі на проведення державних закупівель навіть одному учаснику.
У першому читанні схвалено законопроект про розвиток виробництва та споживання біологічних палив (проект народного депутата Григорія Калетніка), який визначає правові засади регулювання обігу біологічних палив, що базуються на основі використання джерел відновлюваної сировини та біохімічних методів її переробки. Документом, зокрема, пропонується зарахувати до біологічних палив: біоетанол; біопаливо моторне; біопаливо дизельне; сумішеві палива; біоводень; біогаз тощо. Планується також, що держава забезпечуватиме розвиток виробництва та споживання біопалив шляхом економічних стимулюючих заходів.
Після виступів від фракцій «НУ—НС» і «БЮТ-«Батьківщина» попросили оголосити перерву для консультацій. Головуючий Володимир Литвин надав Андрію Кожем’якіну слово для виступу з трибуни. Депутат заявив, що бютівці звернуться до Європейського суду з прав людини стосовно незаконності порушення кримінальної справи про газові контракти з Російською Федерацією проти лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко.
Голова Верховної Ради оголосив про чергові зміни в депутатських фракціях: фракція Партія регіонів поповнилася ще одним депутатом, обраним від БЮТ, — Євгеном Сігалом. 
У першому читанні ухвалено проекти законів про впорядкування обігу нафтопродуктів, якими пропонується встановити правові засади регулювання проведення обов’язкового маркування нафтопродуктів, взаємні права, обов’язки та відповідальність продавців нафтопродуктів та уповноважених державних контролюючих органів у цій сфері. А також нову редакцію Митного кодексу України. Цей документ спрямовано на приведення чинного Митного кодексу у відповідність до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур, Конвенції про тимчасове ввезення, а також імплементацію в національне законодавство Рамкових стандартів безпеки Всесвітньої митної організації та реформування митної служби України. За основу ухвалено й проект закону про громадські організації (в авторстві народного депутата Юрія Мірошниченка).
Парламентарії привітали з Днем народження своїх колег Олександра Єдіна та Олександра Касянюка.
Андрій Кожем’якін (БЮТ), Яків Табачнік (ПР).
Юрій Мірошниченко (ПР), Юрій Ключковський («НУ—НС»).