Ранкове засідання 8 квітня
Під час години запитань до уряду з інформацією про перспективи пенсійної реформи та погашення заборгованості у заробітній платі перед депутатами виступив перший заступник міністра соціальної політики України Василь Надрага. Парламентарії викликали «на килим» віце-прем’єра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, однак, як повідомив головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, він перебуває на лікарняному.
Народні обранці хотіли почути від уряду відповідь, зокрема, на таке запитання: Які заходи вживаються щодо погашення заборгованості у зарплаті? В. Надрага відповів, що питання погашення заборгованості у зарплаті залишається однією з найактуальніших соціальних проблем нашого суспільства. На початок 2010 року вона становила близько 1,7 мільярда гривень, але нинішньому уряду вдалося добитися динаміки зменшення заборгованості. Стабілізації досягнуто завдяки заходам, які постійно вживаються урядом. Зокрема, з 1 березня 2010 року до 1 квітня 2011 року заборгованість із зарплати було зменшено з 1,7 мільярда до 1 мільярда 216 мільйонів гривень, на 30%. Однак завдання зі скорочення заборгованості у зарплаті не виконано на підприємствах-банкрутах.
Під час обговорення депутати не були задоволені відповідями урядовця. Бо вони хотіли почути не заступника міністра, а ідеолога пенсійної реформи. А головна тривога — що всі красиві запевнення влади, в тому числі й про скорочення заборгованості у зарплаті, збільшення мінімальних соціальних стандартів, зарплат і пенсій на декілька десятків гривень не покривають стрімке зростання цін, тарифів та інфляції. Люди змушені платити за все щодня більше, тоді як їхні реальні доходи не зростають, або їх «з’їдає» інфляція, яка реально значно вища, ніж за офіційною статистикою.
Наступне питання — проект закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу (щодо ознайомлення обвинуваченого і захисника із матеріалами кримінальної справи), внесений депутатами з групи «Реформи заради майбутнього» Ігорем Рибаковим та Володимиром Каплієнком, — збурило сесійну залу. Опозиціонери стверджували, що це — політичне замовлення, щоб обмежити конституційні права однієї особи — лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Законопроект передбачає обмеження строків для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи обвинуваченого і його захисника після закінчення досудового слідства. Фракції «БЮТ-«Батьківщина» і «НУ—НС» попросили перерву для консультацій.
Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності бютівець Віктор Швець відмовився доповідати цей законопроект, оскільки він суттєво звужує конституційні права лідера партії «Батьківщина». Інші депутати від опозиційних фракцій, автори поправок до законопроекту, відмовилися доповідати свої поправки та брати участь у голосуванні, стверджуючи, що це політичне замовлення та наступ на опозицію, та вимагаючи доопрацювати документ. Опозиціонери оточили парламентську трибуну. Натомість лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що цей законопроект має на меті забезпечити своєчасне ознайомлення обвинувачених та їх захисників з матеріалами кримінальних справ. Зрештою, за ухвалення законопроекту в другому читанні та в цілому проголосувало 263 депутати із 364 зареєстрованих у сесійній залі.
 
 
На передньому плані Леонід Ісаєв.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.