Парламентська хроніка
Ранкове засідання 6 квітня
Із самого початку народні депутати виступили з трибуни, оголосивши своє бачення подій, якими живе країна. Говорили про набутки та втрати нинішньої влади, порушували культурні та економічні питання.
Після того приступили до процедури ратифікації двох міжнародних угод. Розглядали ці питання за скороченою процедурою. Отож парламент схвалив угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка про взаємну охорону секретної інформації. Як наголошувалося, цей документ лежить швидше у дипломатичній площині і його ратифікація має більш формальний характер. 
 Натомість наслідки іншої угоди — між нашим Кабміном та урядом Французької республіки про взаємодопомогу та співробітництво в галузі цивільного захисту населення — зможе відчути на собі мало не кожен громадянин. Адже стосується вона передусім співпраці у випадках надзвичайних ситуацій, стихійних лих, техногенних катастроф. Ідеться про те, що коли одна із наших країн опиниться у схожій складній ситуації, жодні бюрократичні моменти не завадять отримати допомогу від іншої країни. Обговорюючи цей документ, народні обранці згадували про трагедію в Японії і наголошували на важливості ратифікації таких угод. Український парламент цей договір схвалив.
На цьому одностайність народних депутатів на деякий час вичерпалася. І сліду від неї не залишилося під час обговорення проекту, поданого Анатолієм Гриценком, який передбачає скасування податкової міліції. Обґрунтовуючи його, парламентарій наголошував на неефективності діяльності цього підрозділу державної податкової адміністрації.
На думку депутата, обставини сьогодні складаються так, що представники податкової міліції не гребують заплющувати очі на окремі зловживання за певну винагороду, у такий спосіб породжуючи шалену корупцію в лавах державних органів. Представники опозиції з такими твердженнями переважно погоджувалися. Однак навіть серед них думки розділилися: одні стверджували, що цю структуру слід ліквідувати, другі — що варто говорити про її реорганізацію. Зокрема, про виведення із структури ДПА. Обранці з лав більшості говорили здебільшого про те, що питання це дискусійне і неоднозначне, а відтак проект закону, який отримав трохи більше восьми десятків голосів, відхилили.
Далі в сесійній залі обговорювали можливість запровадження мораторію на закриття сільських шкіл. З такою ініціативою виступив В’ячеслав Кириленко.
Автор законопроекту наголошував на тому, що ситуація з освітою, яка складається нині на селі, набуває загрозливих масштабів. Він наголосив, що здебільшого діти у віддалених селах, які залишилися без навчального закладу, взагалі не здобувають освіти. Адже автобуси, які мали б доставляти їх до альма-матер за десятки кілометрів, часто простоюють на ремонті через якість доріг. Зверталася увага і на той момент, що із закриттям школи населений пункт зазвичай покидають учителі — чи не єдині разом із медиками представники інтелігенції в цій місцевості. Так само звернув увагу В’ячеслав Кириленко й на те, що завдяки виплатам на народження дитини, які за ініціативою нинішньої влади продовжують збільшуватися, народжуваність зростає, в тому числі й на селі. Тож незабаром може постати питання про відновлення закритих навчальних закладів.
Його співдоповідач, голова Комітету з питань освіти і науки Катерина Самойлик, навпаки, наголошувала, що проблема із закриттям шкіл існує не лише в селі. Вона наполягала на тому, що питання потребує ширшого підходу до цієї проблеми. Вийти за поле політики і зосередитися на глибшому підході закликав і Голова Верхової Ради Володимир Литвин. Він навів статистичні дані починаючи із 2002 року, які засвідчують, що сільські школи систематично закривалися і продовжують закриватися, незалежно від того, хто стоїть при владі в нашій країні. Обговорювали це питання гостро і безкомпромісно. Представники більшості розкритикували запропонований проект закону, натомість опозиціонери називали його могутнім і важливим документом. Голосування підвело риску — більшістю голосів його повернули ініціатору законодавчої ініціативи на доопрацювання.
Затим парламентарії дали зелене світло проекту змін до закону про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку.
Закриваючи засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк оголосив про входження колишнього бютівця Володимира Скубенка до лав фракції Партії регіонів.
Учора парламентарії привітали з днем народження своїх колег народних депутатів Дмитра Ветвицького та Володимира Каплієнка.
Василь Кравчук, Василь Шпак.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.