Вечірнє засідання 15 березня

Депутати включили до порядку денного низку питань, серед яких — проект постанови «Про впровадження реєстрації народних депутатів України та фіксації результатів їх особистого голосування за допомогою сенсорної клавіші», тобто модернізованої системи «Рада-3». Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який є автором цього проекту постанови, звернувся до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту з пропозицією невідкладно розглянути цей проект з тим, щоб у четвер, 17 березня, в парламенті відбулося голосування.
Сертифікацію модернізованої системи «Рада-3» з використанням сенсорної клавіші було проведено ще в 2008 році. Вона передбачає, що під час голосування депутат спочатку має натиснути сенсорну клавішу й, утримуючи її, повинен натиснути кнопку «за», «проти» або «утримався». Якщо протягом 11 секунд парламентарій відпустить одну з кнопок, його голос не зарахується. Тобто виключається голосування за кількох депутатів.
Народні депутати розглянули низку законопроектів у другому читанні. Зокрема, в цілому схвалено законопроект про внесення зміни до статті Закону «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України» (щодо порядку оформлення виїзних документів за кордон). За словами заступника міністра закордонних справ Руслана Демченка, проектом передбачається, що громадянам України, які постійно або тимчасово проживають за кордоном і досягли 16-річного віку, може оформлюватися паспорт громадянина України для виїзду за кордон в дипломатичних установах України. Закон має на меті забезпечити з боку держави захист прав наших співвітчизників, які перебувають за кордоном.
Схваленими змінами до статті 143 Сімейного кодексу України встановлюється, що батько дитини зобов’язаний забрати її для утримання та виховання з пологового будинку або з іншого медичного закладу, якщо цього не зробила мати дитини, навіть якщо він не перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, але його батьківство встановлено згідно із законодавством. У такому випадку батько дитини, якщо він не перебуває у шлюбі, набуває статусу одинокого батька. Щоправда, під час обговорення у депутатів виникли резонні запитання, зокрема, як установити батьківство без згоди чоловіка або як змусити батька забрати дитину, якщо він одружений на іншій жінці тощо.
Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інвалідам», яким передбачено посилити державну підтримку інвалідів з дитинства, малозабезпечених сімей, які виховують дітей-інвалідів, одиноких і малозабезпечених інвалідів та осіб, які здійснюють постійний сторонній догляд за інвалідами. Зокрема, передбачено збільшення розміру державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, до складу яких входять діти-інваліди.
Розглянувши поправки, парламентарії прийняли у другому читанні та в цілому проекти законів: про внесення змін до Закону «Про правовий режим майна у Збройних Силах України» (щодо удосконалення процедури утилізації військового майна); про внесення змін до статті 38 Закону «Про ветеринарну медицину» (щодо переоформлення та видачі дубліката дозволу); про внесення змін до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» (щодо державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни); про внесення змін до Закону «Про електроенергетику» (щодо удосконалення законодавства з питань електроенергетики в частині встановлення та розмежування відповідальності суб’єктів); про внесення змін до Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»; про внесення зміни до статті 143 Сімейного кодексу України (щодо обов’язку батька забрати дитину з пологового будинку); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інвалідам; про внесення змін до статті 2 Закону «Про страхування» (щодо відміни вимоги про здійснення перестрахування лише в країнах — членах СОТ); про внесення зміни до статті 17 Закону «Про лікарські засоби» (щодо порядку ввезення в Україну лікарських засобів). За основу прийнято урядовий законопроект щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері державних закупівель.