Ранкове засідання 2 березня
Система «Рада-3», яка передбачає особисте голосування народних депутатів, може бути введена в дію з наступного тижня. Про це на ранковому засіданні повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «З наступного тижня я підпишу розпорядження про введення всієї системи. Подобається це комусь чи ні», — наголосив глава парламенту. Водночас він зауважив, що необхідно «мобілізувати народних депутатів на роботу». «Хто не хоче — заява, і я думаю, що ми приймемо відповідне рішення», — додав В. Литвин.
Цю заяву Голова Верховної Ради зробив після того, як питання особистого голосування стало предметом обговорення під час виголошення заяв народних депутатів. Його порушив Юрій Ключковський («НУ—НС»). Він, зокрема, зазначив, що «практика голосування за інших нині є настільки поширеною у сесійній залі, що майже всі закони, які приймаються тут, є неконституційними.
Присяга депутата — це святе для людини, яка має честь», — наголосив Ю. Ключковський. Так він закликав колег дотримуватися Конституції, зазначивши водночас, що у Верховної Ради є всі передумови, щоб забезпечити особисте голосування кожного депутата.
Сесія розглянула проекти законів про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, а також про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з приєднанням України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. Цей документ уже вп’яте виноситься на розгляд Верховної Ради. Проте знову не був підтриманий. Як зауважила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова, нам пропонують легалізувати посередників, які заборонені Кримінальним і Сімейним кодексами починаючи з 1996 року, коли наших дітей вивозили списками. «Ми взяли все найкраще, що є в цій конвенції і відповідає національним інтересам. Створили державний центр з усиновлення дітей-сиріт. А функція усиновлення має бути закріплена винятково за державою, — наголосила вона. — Перекладати її на якісь громадські організації — це злочин».
Враховуючи всі висловлені парламентаріями зауваження, сесія запропонувала автору законодавчої ініціативи — Президенту — внести відповідні застереження до цього законопроекту. Лише після цього, переконані народні депутати, його можна буде схвалювати.
Відхилила сесія і зміни до пунктів 14 і 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок. Проект Володимира Яворівського передбачав продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 року. Автор пропонував за цей час розробити дієвий механізм контролю за продажем земельних ділянок. Думки депутатів щодо цього законопроекту розділилися. Зокрема, Павло Жебрівський («НУ—НС») зауважив, що він — за ринок землі, але на цьому етапі варто підтримати законопроект В. Яворівського. У свою чергу Василь Кисельов (Партія регіонів) зазначив, що, продовжуючи мораторій, обкрадають громадян. «Сім мільйонів українців отримали державні акти права власності на землю. А це 27 мільйонів гектарів із 41 мільйона гектарів земель сільгосппризначення. Але ця земля працює лише на третину своєї потужності, бо немає господаря», — наголосив депутат.
Точка зору
Народний депутат Василь Кисельов (ПР):
«Потрібно заборонити щонайменше на 10 років перепродаж землі, а ті землі, які протягом двох років не використовувалися, повертати у власність держави безкоштовно».
А Кабінет Міністрів, на його переконання, має створити агенцію, яка контролювала б ринок землі. «І не треба лякати людей, все буде в порядку», — наголосив він.
Не дістали підтримки і зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо медичних транспортних засобів для сільської місцевості). На оснащення сільських амбулаторій, ФАПів і придбання автомобілів швидкої медичної допомоги для сільських закладів пропонувалося додатково виділити 700 млн. грн.
З днем народження вітали Олександра Лєщинського та Анатолія Семиногу.
Сергій ПАВЛЕНКО.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.