Ранкове засідання 1 березня
У Верховній Раді жорстко взялися за дисципліну — на початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Литвин нагадав депутатам, що на нараді з керівниками фракцій вирішено: кожен народний обранець обов’язково має особисто реєструватися перед початком ранкового та вечірнього засідань. А табелювання й відтак — нарахування зарплати депутатам відбуватиметься за результатами реєстрації. «Зробіть так, щоб депутати голосували персонально», — звернувся В. Литвин до лідерів фракцій.
Лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко підтримав позицію глави парламенту й повідомив, що на засіданні фракції прийнято рішення, що кожен депутат голосує в сесійній залі сам за себе. «Ми закінчуємо практику багатоверстатництва», — заявив І. Кириленко і закликав усіх колег підтримати це рішення. Григорій Калетнік наголосив: фракція Партії регіонів також підтримала рішення, що кожен депутат має голосувати особисто. Парламентаріїв у сесійній залі вчора справді було більше, ніж зазвичай.
Верховна Рада прийняла в першому читанні проект змін до Закону «Про ветеринарну медицину» (щодо виробництва та обігу ветеринарних препаратів). Цим документом пропонується вилучити із чинного закону норми стосовно обов’язкового отримання суб’єктами господарювання експлуатаційного дозволу для функціонування потужностей (об’єктів), які використовуються для виробництва, переробки, зберігання і обігу ветеринарних препаратів та репродуктивного матеріалу. Доповідачі зазначали, що законопроект розроблено для спрощення підприємницької діяльності та скорочення кількості зайвих дозвільних документів у цій сфері.
Схваленим за основу проектом змін до деяких законодавчих актів із питань створення та діяльності фермерських господарств пропонується переглянути підстави виникнення права на створення фермерського господарства та отримання для цих цілей земельної ділянки. Зокрема, особа, котра бажає створити фермерське господарство, повинна мати досвід роботи в сільському господарстві або аграрну освіту.
У першому читанні прийнято проект змін до Сімейного кодексу щодо особливостей всиновлення окремих категорій дітей. Зокрема, передбачається унеможливити всиновлення дітей особами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, а також особами без громадянства. Пропонується змінити і процедуру всиновлення дітей, яких батьки відмовилися забрати на виховання до себе в сім’ю: якщо батьки упродовж двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім’ю та не визнали свого батьківства (тобто не зареєстрували народження дитини в органах РАГСу), пропонується передавати дитину на усиновлення без згоди батьків. На думку розробників законопроекту, це дасть змогу скоротити період перебування дитини в дитячому закладі й влаштування її в сім’ю усиновлювачів. Однак під час обговорення депутати висловили чимало серйозних зауважень до законопроекту і пропонували прийняти його лише за основу та належно доопрацювати. Зокрема, Олег Зарубінський (Блок Литвина) запропонував заборонити всиновлення українських дітей віком до п’яти років іноземцями, щоб надати пріоритет національному всиновленню. Заступник глави парламенту Микола Томенко заявив, що держава повинна створити такі умови, щоб невдовзі взагалі міжнародного усиновлення українських дітей не було, а всі сироти та позбавлені батьківського піклування знайшли нову родину в себе на батьківщині.
Головуючий перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк оголосив про чергові міжфракційні міграції: депутат Станіслав Березкін вийшов із «БЮТ-«Батьківщина» та увійшов до фракції Партії регіонів, Юрій Бут перейшов із фракції «НУ—НС» до фракції Партії регіонів, Юрій Полунєєв також поповнив лави біло-блакитних.
У першому читанні також схвалено законопроекти про внесення змін до статті 8 Закону «Про оплату праці», яким пропонується ліквідувати державне регулювання фондів оплати праці підприємств-монополістів, до статті 56 Господарського процесуального кодексу України (щодо порядку надсилання копії позовної заяви), до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (щодо непоширення дії цього закону при здійсненні санітарно-епідеміологічного нагляду та контролю якості лікарських засобів).
Проект закону про скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні, внесений депутатами від «НУ—НС» М. Кульчинським та З. Шкутяком, не знайшов підтримки у сесійній залі (57 «за»). Законопроект передбачав скасувати всі спеціальні пенсії (депутатам, урядовцям, працівникам місцевих органів влади, суддям, прокурорам та іншим категоріям громадян) та нараховувати їм пенсії за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
На знімку: Григорій Калетнік, Іван Кириленко, Сергій Сас.
 
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.