Київ

Нинішня судова система — безкарна, корпоративна та достатньо самостійна. Про це заявив під час прес-конференції народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. За його словами, після останніх реформ практично до нуля зведена роль голови суду. Справи між представниками Феміди суддями розподіляються автоматично.
Також народний обранець зазначив, якби парламентські вибори відбулися в березні нинішнього року, то це було б дострокове припинення повноважень Верховної Ради. «Якщо сьогодні опозиція не визнає рішення Конституційного Суду щодо поновлення Основного Закону 1996 року, то чому вона посилається на цей документ і вимагає виборів в березні цього року», — сказав він.
Парламентарій вважає, що оптимальний термін повноважень Верховної Ради — чотири-п’ять років. Бо, якщо часто проводити вибори, то жодних реформ не буде. А для місцевих рад треба зменшити терміни. «На місцях не проводять таких реформаторських кроків. Тому така частота виборів, можливо, була б одним із механізмів антикорупційних заходів», — переконаний він.
Водночас народний депутат зазначив, що в країні, на жаль, нехтується такий важливий інструмент, як референдум. «Проводити реформи без підтримки населення — абсолютно безперспективно. Долучати громадян потрібно не один раз у п’ять років, а хоча б пару разів в найтяжчі періоди під час прийняття ключових питань», — підкреслив Володимир Олійник та зауважив, що закон про референдум — застарілий і потребує модернізації. На його погляд, на всенародне голосування треба виносити питання, які об’єднують Україну.
Окрім того, парламентарій розповів, що причина подорожчання гречки — не реформована економіка. «Середньорічна норма споживання гречки -200 тисяч тонн. А торік вироблено тільки 130 тисяч. Тому, щоб уникнути таких проблем, треба об`єднатися і реформувати економіку», — наголосив Володимир Олійник.