Ранкове засідання 16 лютого
Парламентарії не підтримали проект Анатолія Гриценка про внесення змін до деяких законів щодо скасування державного технічного огляду транспортних засобів. За словами автора, проект дуже простий. «Ухваливши його, ми зробимо правильну річ — уб’ємо джерело корупції», — апелював до колег парламентарій.
— Фракція Партії регіонів не голосуватиме за цей документ, — наголосив голова фракції Олександр Єфремов. Свою позицію він пояснив тим, що, скасовуючи техогляд, проект закону не пропонує нічого натомість. Урешті, «за» проголосували лише 43 парламентарії. А 356 — відправили його на доопрацювання.
А перед тим сесія відхилила два законопроекти про введення мораторію на стягнення із громадян України пені за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги. Обидва законопроекти народні депутати розглядали за скороченою процедурою, що обурило їхніх авторів, адже це надзвичайно важливо. Представляючи свої проекти, позафракційний Олег Ляшко та «нунсівець» Олександр Чорноволенко, зокрема, зазначили, що стягувати з громадян пеню, коли заборгованість у заробітній платі становить близько двох мільярдів гривень, щонайменше неетично і безглуздо. Щоправда, вони не мали ілюзій щодо підтримки бодай одного із проектів. Зрештою, парламентарії виявилися праві. За проект  О. Ляшка проголосували 163 народних депутати, за О. Чорноволенка — 155. В обох випадках фракції Партії регіонів та Народної партії не дали жодного голосу. Власне, проект О. Ляшка передбачав встановлення заборони щодо стягнення пені з осіб, перед якими держава не виконала свої зобов’язання із виплати зарплат, пенсій тощо. Інший проект — заборону стягнення пені з 1.02.2011 року до повного погашення боргів держави перед населенням. Після провального голосування Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував доручити Комітету з питань соціальної політики та праці підготувати проект закону, який чітко передбачав би застосування штрафних санкцій до підприємств, організацій, установ, які затримують заробітну плату. «Щоб людина знала: якщо не виплачують заробіток, то його виплатять із відповідними відсотками», — сказав він.
Єдиний ухвалений учора документ — зміни до постанови Верховної Ради «Про відзначення 140-річчя з дня народження видатної української поетеси, громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)».
Водночас народні депутати відхилили зміни до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (щодо об’єктів, які мають стратегічне значення для держави). Хоча цей проект, за словами доповідача Володимира Бондаренка («БЮТ»-       «Батьківщина»), було внесено до парламенту дев’ять місяців тому, профільний комітет так і не спромігся його розглянути. Власне, проект передбачав доповнення відповідного закону статтею про заборону реорганізації (злиття, приєднання тощо) об’єктів, які мають стратегічне значення для держави. Крім того, перелік об’єктів, які не підлягають приватизації, пропонувалося доповнити ВАТ «Турбоатом», НАЕК «Енергоатом» та ВАТ «Укртелеком». За нього проголосували лише 178 народних депутатів, фракції Партії регіонів і Народної партії не голосували.
На початку засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять голови Чернівецької обласної ради Василя Ватаманюка, життя якого трагічно обірвалося.
Нова фракція «Реформи заради майбутнього»
Володимир Литвин повідомив про створення з числа позафракційних парламентаріїв депутатської фракції «Реформи заради майбутнього» у складі 20 народних депутатів. Голова новоствореної фракції — Ігор Рибаков, заступник — Володимир Каплієнко. Нова фракція позиціонує себе як добровільне об’єднання реформаторів.
«Ми відкриті для діалогу та співробітництва. Ми готові підтримати рішучі реформи, щоб рухатись уперед. Реформи задля людей, а не для самих реформ — таке завдання стоїть перед нашою фракцією. Це велика справа, великі перспективи й одночасно висока відповідальність для нас», — сказав Ігор Рибаков на презентації в парламентських кулуарах.
А заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко повідомив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Здорова та спортивна Україна», співголовами якого стали Микола Томенко та Віктор Корж.
 
Валентин Матвєєв, Михайло Чечетов.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.