Депутати Черкаської міської ради направили звернення до Кабінету Міністрів та Верховної Ради з проханням звільнити черкаські комунальні підприємства, які надають житлово-комунальні послуги, від сплати податку на додану вартість.
Із січня в Черкасах вартість тепла і гарячої води зросла в середньому на 40 відсотків. З лютого — на 15 відсотків більше доведеться платити за послуги водопостачання та водовідведення. З березня орієнтовно на 50 відсотків підвищиться квартплата, а також зросте вартість електроенергії для тих, хто споживає в місяць більш як 150 кіловат. Крім того, найближчим часом на вимогу перевізників на 50 відсотків може зрости плата за проїзд у маршрутках.
На переконання депутатів, через борги городян комунальні підприємства не зможуть вчасно розраховуватися за постачання газу, електроенергії, придбання реагентів для очищення води, оплачувати закупівлю пально-мастильних матеріалів.
— Чому ми направили наше звернення до Києва? — каже депутат міської ради Олександр Радуцький. — Бо органи місцевого самоврядування не спроможні зупинити зростання цін на «комуналку». Більшість питань, пов’язаних з тарифами, — в компетенції Кабінету Міністрів, Верховної Ради та профільних міністерств.
— Черкаська міська рада пропонує знизити тарифи на комунальні послуги на 15—20 відсотків, — висловлює позицію більшості депутатів міський голова Сергій Одарич. — Для цього треба лише звільнити комунальні підприємства від сплати ПДВ.
Міський голова наголосив, що черкаські комунальні підприємства сплачують щорічно ПДВ на суму майже 30 мільйонів гривень. Якщо звільнити ці підприємства від сплати податку на додану вартість, можна отримати загальне зменшення тарифів на водопостачання, тепло і гарячу воду, а також квартплату на 15—20 відсотків.
Черкаси.