Севастополь 

Севастопольська міськрада готується ввести новий місцевий податок — туристичний збір. Депутати вже одержали проект відповідного рішення. Документ розробили в міськдержадміністрації. За запропонованим чиновниками порядком платити податок будуть санаторії, бази відпочинку, готелі, туристські табори та інші суб’єкти підприємницької діяльності, що надають туристичні послуги. За словами самих розроблювачів нововведення, документ не позбавлений вад: Севастополь відвідують «одноденні» туристи з інших регіонів Криму, у місто заходять круїзні лайнери, але механізму одержання додаткових грошей від цієї категорії гостей поки що немає.

Начальник сектору туризму управління культури Севастопольської МДА Сергій Баландюк пропонує на кошти від нового податку розвивати галузь: «Нам хотілося б, щоб гроші від туристичного збору пішли на просування Севастополя на міжнародних туристичних виставках, на випуск рекламної продукції, на створення й підтримку візит-центрів і інформаційних терміналів, на підтримку туристичного іміджу міста».

Додаткові витрати за знайомство із Севастополем загрожують і автотуристам — у планах міської влади вже із квітня ввести плату за паркування автомобілів. Вочевидь, ця стаття поповнення міського бюджету може виявитися досить вагомою: за оцінками співробітників міськвідділу ДАІ, у літні місяці Севастополь відвідує до трьохсот тисяч автотуристів.