Шляхи вирішення наболілих проблем місцевого самоврядування обговорюють депутати Вінницької облради, голови райрад і райдержадміністрацій, сільські, селищні і міські голови під час тижневого навчання, організованого облрадою.
Воно відбувається у два етапи, зважаючи на значну чисельність учасників. Загалом більше 800 представників двох гілок влади — самоврядної і виконавчої — вивчатимуть основні засади законодавства з місцевого самоврядування. Їх ознайомлять з питаннями, що стосуються організаційно-правових засад діяльності місцевого самоврядування, формування й виконання бюджетів, розвитку земельних відносин, політико-правових засад боротьби з корупцією, управління комунальною власністю тощо. Учасники навчань отримають відповіді на наболілі питання від посадовців області, керівників правоохоронних структур та податкової адміністрації, начальників низки управлінь облдержадміністрації.
Голова Вінницької облради Сергій Татусяк назвав таку форму спілкування ефективним комунікаційним майданчиком для обміну думками насамперед з наболілих питань, зокрема проведення адмінреформи. А для вперше обраних депутатів і керівників громад такі навчання є корисним уроком для здобуття нових знань і навичків у роботі на новому поприщі. Адже, крім лекцій, відбуваються секційні заняття, де їх учасники активно обмінюються досвідом у вирішенні основних питань життя територіальної громади.
Керівник депутатського корпусу закликав учасників навчання активно долучитися до обговорення ще одного важливого документа — Концепції реформування місцевого самоврядування. Її проект розробили депутати облради з ініціативи голови ради. Пілотний проект такої реформи вінничани планують втілити у своєму регіоні. Навчання з названим контингентом слухачів стали вже традиційні. Започаткував їх на початку 1990-х років тодішній голова облради, нині народний депутат України Григорій Калєтнік. Він також запропонував місце їх проведення — санаторій «Поділля», що у місті-курорті Хмільнику. Зроблено це з метою оздоровлення учасників заходу. За бажанням, кожен з них має можливість пройти обстеження у лікарів, отримати необхідні лікувальні процедури.
Довідка
На Вінниччині, порівняно з іншими регіонами, найчисленніші територіальні громади. У радах усіх рівнів працює 13 248 депутатів. Керівниками громад обрано 707 сільських, селищних, міських голів. Сорок відсотків із них обрано вперше. А із 27 голов райрад новачками є 17.
 
Вінницька область