Ранкове засідання 3 лютого
На початку засідання Верховна Рада ухвалила постанову про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан і перспективи розвитку економічних відносин з ЄС (зона вільної торгівлі) та Митним союзом». Як зазначив автор постанови, народний депутат Арсеній Яценюк («НУ—НС»), сьогодні, на превеликий жаль, з одного боку, українська делегація веде переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі, а з другого — керівництво держави інколи заявляє про переговори стосовно приєднання до Митного союзу, утвореного Росією, Білоруссю та Казахстаном. При цьому в статті 11 закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», ухваленому 1 липня 2010 року, ключовим завданням зовнішньої політики визначено інтеграцію України в європейський простір. Переговори про приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС, котра є складовою масштабної угоди про асоціацію з Євросоюзом, тривають з 2008 року. І завершити їх планується у другій половині 2011-го.
Таким чином, на думку А. Яценюка, навіть розмови про можливість приєднання України до Митного союзу створюють ризики на шляху до євроінтеграції, оскільки це дезорієнтує інституції ЄС та може кардинально ускладнити весь переговорний процес. Крім того, гіпотетичне приєднання до Митного союзу та запровадження відповідних митних тарифів створюватиме конфлікти з країнами СОТ, що може призвести до економічних санкцій. А орієнтація на приєднання до Митного союзу ускладнить доступ України до найперспективнішого ринку ЄС, отримання звідти інноваційних технологій та інвестицій.
Разом з тим, А. Яценюк зазначив, що економічне співробітництво в рамках СНД не зводиться лише до членства в Митному союзі, та нагадав про листопадове 2010 року рішення Ради глав урядів СНД про розробку нового договору щодо зони вільної торгівлі в рамках СНД з урахуванням норм СОТ. Голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк зазначив, що комітет узагалі пропонує змінити назву слухань з тим, щоб поряд з обговоренням перспектив підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС обговорити не питання Митного союзу, а перспективи укладання угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД. За проведення парламентських слухань проголосувало 380 народних депутатів.
Після цього перейшли до ухвалення законопроектів. Зокрема, в цілому було ухвалено закон про внесення змін до Закону України «Про виноград та виноградне вино», які покликані захистити якість вітчизняної виноробної продукції, посилення боротьби з її фальсифікацією та узгодити з міжнародними правилами виноробства. Ухвалений в цілому закон про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», розроблений з метою скорочення кількості документів дозвільного характеру та видів робіт (послуг), що підлягають сфері ліцензування та для забезпечення функціонування ринку цукру на засадах поєднання вільної конкуренції і державного регулювання.
Ухвалений 350 голосами закон про внесення змін до статті 155 Кримінально-процесуального кодексу України спрямований на запровадження міжнародних стандартів у сфері застосування запобіжних заходів. Також закон встановлює чіткі критерії обгрунтованості взяття під варту. Так само, більш як конституційною більшістю (349 народних депутатів), було підтримано законопроект Анатолія Гриценка («НУ—НС») про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових і службових правовідносин та усунення правових прогалин у законодавстві з питань державної таємниці. Зокрема, пропонується збільшити строк перевірки громадян органами безпеки у зв’язку з допуском їх до державної таємниці з одного до двох місяців. Та передбачається, що неотримання допуску до державної таємниці або його скасування означає, що такі працівники не можуть обіймати посади, де є обов’язковим його отримання.
Погодившись із пропозиціями Президента, Верховна Рада ухвалила в новій редакції закони: про внесення змін до закону «Про акціонерні товариства» та внесення змін до законів України «Про здійснення державних закупівель» і «Про організацію та проведення фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні».
Народні депутати розглянули питання про обрання та звільнення суддів.
На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Юрія Мірошниченка.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині а сайті www.golos.com.ua.