Ранкове засідання 1 лютого
Учора розпочала роботу восьма сесія Верховної Ради України шостого скликання. У церемонії відкриття взяли участь Президент України Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров та члени уряду, Голова та судді Конституційного Суду, голови НБУ, Рахункової палати, ЦВК, СБУ, Генеральний прокурор, глави дипломатичних представництв іноземних держав та інші офіційні особи. Зареєструвалися 415 народних депутатів.
На початку засідання виступили Голова Верховної Ради Володимир Литвин та глава держави Віктор Янукович (виступи друкуються).
А вчора парламент проголосував за внесення змін до Конституції щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів — за остаточне ухвалення цих змін висловилися 310 народних депутатів, проти — 15, не голосували — 25.
Представляючи зміни до Основного Закону, голова Тимчасової спеціальної комісії з опрацювання конституційних змін, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк доповів, що робоча група узгодила остаточний варіант проекту закону, який парламент попередньо схвалив 19 жовтня минулого року, і більшістю голосів запропонувала народним обранцям остаточно ухвалити цей документ. «Маємо поставити остаточну крапку і дати відповіді на запитання, що хвилюють громадян України: коли мають відбутися чергові вибори парламенту, Президента та органів місцевого самоврядування, — сказав А. Мартинюк. — Запропоновані зміни дають відповіді на ці запитання — уніфікують строки повноважень Президента, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Криму та місцевих рад, сільських, селищних та міських голів до п’яти років, з метою забезпечення безперервності здійснення державної влади та самоврядності, зменшення витрат на проведення виборів».
Проте не всі депутати в залі були одностайні. Олег Зарубінський (Народна партія) стверджував, що в законопроекті не йдеться про пролонгацію повноважень народних депутатів нинішнього скликання, адже депутатів обирали на п’ятирічний термін. Водночас Сергій Соболєв («БЮТ-«Батьківщина») звернув увагу на те, що ще два роки тому ті само оратори ратували за зміну Конституції та виступали за надання додаткових повноважень парламенту та уряду, а тепер заявляють, яка чудова Конституція 1996 року і її, мовляв, треба лише дещо скорегувати. «Є унікальний шанс повернути країну в нормальне цивілізоване русло розвитку, треба не переписувати Конституції, а забезпечити соціальні гарантії громадянам, як обіцяли під час виборів», — переконував опозиціонер. С. Соболєв заявив: БЮТ не дасть жодного голосу за зміни до Конституцію, а тих депутатів, котрі проголосують, буде негайно виключено з фракції. Не підтримав конституційні зміни і позафракційний депутат Олег Ляшко, вважаючи, що вибори повинні відбуватися нехай навіть щороку, щоб урешті-решт до влади прийшли люди, яких турбуватимуть проблеми народу, а не інтереси власного бізнесу. Анатолій Матвієнко («НУ—НС») зазначив, що у згортанні демократії, наступі на свободи і права людини є й велика провина нинішньої Верховної Ради, яка, на його думку, має бути розпущена.
Постійний представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) наголосив, що рішення Верховної Ради буде політичним. «Конституційний Суд дав чітку відповідь, що парламент має право ухвалювати такі рішення, а запропоновані зміни до Основного Закону є конституційними, — сказав парламентарій. — Треба поставити крапку у правовій дискусії, коли народ має обирати парламент та інші представницькі органи».
Підсумовуючи дискусію, А. Мартинюк запевнив, що ТСК узгодила багато спірних питань. «Ті, хто каже, що не враховано інтереси місцевого самоврядування, лукавить, — переконував він. — Народ не візьмеш на макуху: ті, хто прагне виборів до парламенту в березні цього року, хочуть працевлаштувати тих, хто нині за стінами парламенту. Меж удосконаленню немає, але підготовлений законопроект — це кваліфікований документ». Перед голосуванням В. Литвин заявив: якщо не буде проголосовано проект конституційних змін, то це не означатиме, що парламентські вибори відбудуться в березні нинішнього року. «У такому разі буде невизначеність, а вибори відбудуться тоді, коли вважатимуть за потрібне», — сказав глава парламенту. Зрештою, за остаточне ухвалення змін до Конституції проголосували 310 депутатів. До речі, ще під час погоджувальної ради в понеділок В. Литвин спрогнозував, що за конституційні зміни буде віддано 310 голосів. А розподілилися вони так: Партія регіонів — 180, «БЮТ-«Батьківщина» — 7, «НУ—НС» — 41, КПУ — 25, Народна партія — 20, позафракційні — 37.
Далі на вимогу фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» оголосили перерву для консультацій. Після її завершення бютівець Сергій Сас повідомив про рішення фракції щодо виключення зі своїх лав тих депутатів, котрі проголосували за зміни до Конституції. Це Олег Бабаєв, Руслан Богдан, Іван Куровський, Павло Мовчан, Анатолій Семинога, Віктор Павленко, Антон Яценко. А оскільки під час голосування за внесення змін до Конституції також спрацювали картки відсутніх депутатів, бютівці будуть звертатися до Конституційного Суду. Головуючий 
В. Литвин також повідомив про вихід депутатів Олександра Бобильова із фракції «НУ—НС» та Дмитра Ветвицького із фракції «БЮТ-«Батьківщина» у зв’язку з поданими особистими заявами.
На початку вчорашнього засідання Верховна Рада затвердила порядок денний восьмої сесії шостого скликання парламенту (361 «за»). До порядку денного внесено 863 проекти законів. 243 законопроекти включено до першого розділу — питання, які вже підготовлено парламентськими комітетами до розгляду, а 620 законопроектів — до другого розділу, це питання, які потребують доопрацювання в комітетах.
Депутати привітали з днем народження Голову Конституційного Суду Анатолія Головіна, Голову Антимонопольного комітету Василя Цушка, народних депутатів України Миколу Круця та Миколу Петрука.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.