Парламентська хроніка
Ранкове засідання 14 січня
Українці мають право збиратися для проведення мирних акцій протесту, але не можуть при цьому вчиняти протиправні дії. На цьому вчора наголошував міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов під час години запитань до уряду. Тема про арешти учасників податкового майдану звучала першою. 
Відповідаючи на це запитання, він наголосив, що представники його відомства, відкриваючи справи проти протестувальників, керувалися винятково гаслом «закон один для всіх». Мовляв, люди, які нині опинилися під слідством, причетні до перекриття доріг, пошкодження гранітних плит (правоохоронці нарахували, що в Майдан було вбито 132 металеві кілки) та двох автомобілів.
А. Могильов (на знімку внизу) звернув увагу, що його відомство працює лише на забезпечення дотримання букви закону в суспільстві. Він повідомив, що має дані начебто 22 січня у Києві планується кровопролиття. А тому застеріг — міліція в цей день пильно стежитиме за всіма акціями, і всіх, хто порушуватиме закон, чекатиме покарання.
Після того, як спілкування з міністром завершилося, Голова Верховної Ради виголосив низку депутатських запитів. Тоді розпочали розгляд проектів законів, автором яких є Володимир Литвин. 354 голосами ухвалено документ про призупинення приватизації пакета акцій, що належать державі у статутному фонді закритого акціонерного товариства «Одеська кіностудія». Так само ухвалили в цілому як закон зміни до деяких законодавчих актів, які регламентують діяльність садівницьких товариств та дачних кооперативів. Ухвалили в цілому й зміни до статті 32 Кримінально-процесуального кодексу, якими до терміну «близькі родичі» додали «чоловік».
На цьому законотворчу роботу завершили. І перейшли до заслуховування щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні. Ніна Карпачова поінформувала, що торік до неї з приводу різних порушень звернулося 82 тисячі громадян. Кожне друге із цих звернень стосувалося несправедливого суду, неналежного утримання в місцях позбавлення волі тощо. А кожне п’яте — неправомірності дій представників внутрішніх органів. Скаржаться наші співвітчизники і на низький рівень життя. Нині бідними вважаються 26 відсотків українців, такий самий показник був у 2000 році.
На завершення із доповіддю з трибуни Верховної Ради виступив глава парламенту Володимир Литвин (виступ у наступному номері). У ній він підбив підсумки роботи народних депутатів, назвавши цю сесію складною, але плідною. Затим сьому сесію шостого скликання у присутності Прем’єр-міністра Миколи Азарова, представників виконавчої та судової влади оголошено закритою.
На початку засідання з днем народження привітали депутатів Василя Потапова, Василя Чуднова і Леоніда Кожару.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.