Ранкове засідання 24 грудня
Заявив під час учорашньої години запитань до уряду віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики та праці Сергій Тігіпко, маючи на увазі пенсійну реформу. Світова криза вдарила по пенсійній системі не тільки нашої країни, а й багатьох інших, вважає він. Тож Україна не єдина сьогодні перебуває у пошуку шляхів скорочення виплат.
Якими є перспективи вітчизняної реформи, що торкнеться всіх літніх людей — саме ця тема обговорювалася вчора в парламенті з урядовцем. Той, у свою чергу, зазначив, що з 
21 грудня розпочалося громадське обговорення проекту закону про зміни в пенсійній 
системі.
С. Тігіпко (на знімку) поінформував, що найближчим часом від пропонованих змін можна отримати не таку вже й велику фінансову вигоду, однак вони закладаються на середню та довгострокову перспективу. Урядовець кілька разів наголошував на тому, що всі зміни торкнуться лише тих, хто виходитиме на заслужений відпочинок після їх затвердження. За його словами, усі, хто вже нині має нараховані пенсії і продовжує отримувати зарплату, під дію закону не підпадатимуть. А однією з революційних позицій проекту є встановлення максимального розміру пенсії на рівні 12 прожиткових мінімумів. Отже, якби сьогодні призначалася максимальна пенсія вже за цим законом, то вона становила б 8 тисяч 808 гривень. Від такої норми, за словами С. Тігіпка, мали б втратити саме ті, хто розраховував на високі виплати після виходу на відпочинок. У цьому контексті йшлося передусім і про самих парламентаріїв, середня пенсія яких нині становить 16 тисяч гривень. Віце-прем’єр також повідомив, що в уряді бачать зменшення розриву між максимальною і мінімальною пенсіями саме за рахунок встановлення такого обмеження. 
С. Тігіпко роз’яснив також, що держслужбовці, які особливо насторожено ставляться до запровадження реформи, також не нестимуть особливих збитків від неї. Так, на період завершення всіх змін, які планують вводити поетапно, вони зможуть працювати після досягнення пенсійного віку і отримувати, окрім зарплати, 50 відсотків від нарахованої пенсії. 
Також вчора обговорювалося військове питання. Віце-прем’єр запевнив, що військовослужбовці отримуватимуть, як і сьогодні, всі належні їм доплати і надбавки. А чутки про їх скасування — це спекуляції. Єдина зміна, яка планується в цій галузі — збільшення вислуги років із 20 до 25.
Відповідаючи на звинувачення з приводу передбаченого в проекті змін збільшення пенсійного віку, С. Тігіпко оприлюднив цікаву інформацію: після виходу на пенсію чоловіки нині живуть в середньому 14 років, а жінки — 25. Єдина мета, яку ставить перед собою реформа, запропонована Кабміном, зміна співвідношення працюючих та пенсіонерів, наголосив С. Тігіпко. І сьогодні про це задумуються не тільки в нашій країні, а й в усьому світі.
Після того, як С. Тігіпко залишив трибуну, Сергій Соболєв виступив із заявою від імені фракції «БЮТ-«Батьківщина». У ній йшлося про те, що її представники не будуть присутніми на засіданнях Верховної Ради, доки не покарають винних у парламентських баталіях 16 грудня і не припиняться політичні репресії. Затим Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк виголосив депутатські запити. Після цього парламентарії одразу в першому і другому читанні ухвалили проект змін, якими врегульовується процедура дотування місцевих бюджетів, а потім, з голосу, ще й уточнення до цього документа. Це спричинило хвилю обурення у нечисленних представників парламентської меншості. Наступне сесійне засідання — 11 січня.
Євген Волинець, Володимир Даниленко, Сергій Храпов, Сергій Гордієнко.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.