Ранкове засідання 23 грудня

Учора Верховна Рада 279 голосами ухвалила проект бюджету на 2011 рік. Доповідач, міністр фінансів Федір Ярошенко повідомив, що під час підготовки проекту бюджету до другого читання було опрацьовано більш як тисячу поправок, чимало з яких враховано. Зокрема, за його словами, було підтримано пропозиції представників фракції КПУ про збільшення фінансування виплат дітям війни на 30 млн. грн.; витрат на видання шкільних підручників — на 40 млн. грн.; фінансування програми «Шкільний автобус» — на 25 млн. грн.; видатків на охорону здоров’я — на 130 млн. грн.; 40 млн. грн. додано до видатків, які буде спрямовано на здешевлення кредитів для молодіжного житлового будівництва; на 500 млн. грн. збільшено фінансування розвитку регіонів; збільшено видатки на будівництво шкіл, лікарень, іншої інфраструктури в регіонах.

«Ми зовсім не відмовляємося від збільшення наступного року соціальних стандартів, але робити це треба не за рахунок виснаження економіки», — заявив міністр та пообіцяв, що за результатами роботи у першому кварталі уряд подасть відповідні пропозиції.

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов повідомив, що загалом із 1167 пропозицій було враховано 470, решту — відхилено, оскільки для їх реалізації держава не має відповідних коштів. «Сьогодні бюджет може бути тільки економним, націленим на структурні зміни в економіці», — зазначив він та повідомив, що комітет рекомендує ухвалити проект бюджету в другому читанні та в цілому.

Далі в обговоренні взяли участь представники усіх депутатських фракцій за винятком «БЮТ-«Батьківщина», представник якої Андрій Павловський на початку засідання повідомив, що його політична сила не братиме участі в ухваленні «антисоціального бюджету», оскільки пропоноване збільшення мінімальних пенсій та зарплат не відповідає реальному прожитковому мінімуму.

Олександр Чорноволенко («НУ—НС») заявив, що це найгірший бюджет за всі часи існування української держави, тож фракція за нього не голосуватиме. Головними проблемами цього документа він вважає необгрунтовані основні макропоказники, розробка бюджету на основі неіснуючого Податкового кодексу, вибірковий підхід до місцевих бюджетів, коли з бюджету міста Києва забрали 50 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Володимир Лук’янов (Партія регіонів) наголосив, що бюджет ухвалюється в надзвичайно складній ситуації, оскільки «тільки на погашення боргів минулої команди витрачається 90 млрд. грн.». Водночас, за його словами, між першим і другим читанням було підтримано чимало пропозицій, які збільшують фінансування охорони здоров’я, дітей війни та ветеранів, потреб культури. «Це бюджет відновлення і зростання в українській державі», — заявив він. Алла Александровська (КПУ) зазначила, що дуже прикро, «коли говорять одне, а роблять інше». Зокрема, вона вважає, що попри запевнення міністра фінансів, насправді у бюджеті так і не вирішено проблему фінансування видання підручників чи зобов’язань стосовно дітей війни. Ще гіршою, на її думку, є ситуація із дотриманням соціальних стандартів. «Нам кажуть про прожитковий мінімум, опираючись на ціни 2000 року, але ж зараз 2010 рік і ціни 2010 року! Хіба можна так обманювати людей!» — запитала вона та поставила риторичне запитання, чи потрібно комуністам «співробітничати з таким бюджетом, якщо в ньому неправда». Олег Зарубінський (Блок Литвина) нагадав, що протягом останніх років держава взяла на себе 400 млрд. грн. зобов’язань, з яких — 78 млрд. треба повернути в 2011 році. Відтак, вважає він, треба, нарешті, ухвалити збалансований бюджет. «Не можна продовжувати обманювати людей, не маючи можливості забезпечити всі соціальні обіцянки та знову, як і в попередні роки, недофінансовувати бюджетні видатки на 20 мдрд. грн».

Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував ухвалити постанову, на виконання якої Кабінет Міністрів за наслідками роботи у першому кварталі та у першому півріччі 2011 року має внести до парламенту пропозиції про збільшення видатків на соціально-економічні програми. Ця пропозиція знайшла підтримку народних депутатів.

А на початку сесійного засідання Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення Володимира Стельмаха з посади Голови Національного банку України, призначивши на цю посаду Сергія Арбузова, котрий обіймав посаду першого заступника Голови Нацбанку. Кандидатуру С. Арбузова підтримали 282 народні депутати.

Верховна Рада ухвалила постанову про проведення 13 квітня 2011 року парламентських слухань на тему: «Про державну політику щодо вирішення проблеми повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян». 

У першому читанні було ухвалено внесений Президентом, на зміну нещодавно скасованих законів, законопроект про засади запобігання і протидії корупції.

Верховна Рада розглянула питання призначення та звільнення суддів.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Олексія Кунченка та Володимира Лемзу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

На знімках: Віталій Хомутиннік, Віктор Турманов;Сергій Арбузов (на фото вгорі) — новий голова НБУ.

Григорій Смітюх, Дмитро Рева, Володимир Наконечний, Юрій Каракай.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.