Вечірнє засідання 21 грудня
Депутати повернулися до обговорення питання про оцінку Генпрокурором останніх конфліктних подій у Верховній Раді. Глава парламенту повідомив про міжфракційні консультації. «Наша Україна—Народна самооборона» заявила: якщо це питання буде включено до розкладу, вони братимуть участь у роботі над запланованими законопроектами. БЮТ-«Батьківщина» була категоричніша — доки не буде заслухано Генпрокурора, не братиме участі у пленарному засіданні. Депутати 300-ма голосами підтримали пропозицію заслухати інформацію головного наглядового органу щодо оцінки останніх конфліктних подій у Верховній Раді в середу.
Одразу за основу та в цілому прийнято проект змін до закону «Про Митний тариф України», розроблений урядом з метою приведення законодавчої бази у відповідність до системи загальновизнаних норм міжнародного права та вимог Європейського Союзу і СОТ. Проектом пропонується усунути розбіжності у версіях систем української класифікації товарів та країн — торговельних партнерів, прискорити та спростити процедури митного оформлення товарів під час здійснення зовнішньоторговельних операцій, а також привести ставки увізного мита на продукцію і товари у відповідність до рівня, визначеного зобов’язаннями України перед СОТ на 2011 рік. 
Наступні законопроекти також стосувалися економіки — в першому читанні схвалено проект змін до законів «Про господарські товариства» та «Про цінні папери і фондовий ринок», який уточнює процедуру випуску, емісії та розміщення цінних паперів. Удосконаленню діяльності фондового ринку має сприяти і прийнятий за основу законопроект про внесення змін до деяких законів щодо іпотечних облігацій. 
Під час обговорення проекту змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо скасування інституту народних засідателів у кримінальному процесі автор законопроекту Володимир Пилипенко стверджував, що цей інститут став рудиментом радянської правової системи і вже давно втратив свою актуальність. Дедалі менше людей бажають виконувати роль народних засідателів, бо їхня роль зводиться до формальності й не впливає на результат розгляду справ. Профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пропонував відхилити цей законопроект, оскільки у статтях 124 і 127 Конституції чітко сказано, що «правосуддя в Україні здійснюється за безпосередньої участі народу, формами якої є участь у судочинстві народних засідателів і присяжних». Однак депутати підтримали точку зору доповідача, мовляв, інститут народних засідателів уже віджив себе. Зрештою законопроект було прийнято за основу. 
Ще два схвалені у першому читанні законопроекти врегульовують ситуацію на вітчизняному фармацевтичному ринку. Проект закону про внесення змін до статті 21 закону «Про рекламу» передбачає супроводжувати популяризацію лікарських засобів та медичних товарів попередженням: «самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», яке повинно займати не менше 15 відсотків площі всієї реклами. 
У першому читанні також прийнято проекти законів про внесення доповнення до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо скасування відповідальності за провадження господарської діяльності із застосуванням принципу мовчазної згоди, два законопроекти про внесення змін до статті 48 Гірничого закону (щодо соціальних гарантій працівникам гірничих підприємств), про внесення змін до деяких законів (щодо скасування талона до посвідчення водія та вдосконалення регулювання у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху) та інші.