Вечірнє засідання 14 грудня

Народні обранці ухвалили кадрові рішення — про надання згоди на звільнення Президентом України Олексія Костусєва з посади Голови Антимонопольного комітету (у зв’язку з обранням його Одеським міським головою) та про надання згоди на призначення Президентом України Василя Цушка на посаду глави Антимонопольного комітету України (раніше він працював на посаді міністра економіки).
У першому читанні 259-ма голосами прийнято проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законодавчих актів. Доповідач — заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський — повідомив, що законопроект розроблено з метою уточнення та узгодження бюджетного процесу і окремих положень Бюджетного кодексу у зв’язку із прийняттям Податкового кодексу. Законопроект передбачає: зміну назв окремих податків і зборів, зокрема, податку на доходи фізичних осіб, акцизного податку; збору за першу реєстрацію транспортного податку; збору за спеціальне використання води; збору за впровадження деяких видів підприємницької діяльності. Частина екологічного податку, крім податку за утворення та тимчасове зберігання реактивних відходів, спрямовуватиметься на фінансування цільових проектів екологічної модернізації підприємств. Доповнено перелік захищених видатків державного бюджету видатками на роботи та заходи Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об`єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему та роботи з посилення бар’єрних функцій у «зоні відчуження».
Разом із тим положення законопроекту передбачають зміни до Кодексу «Про надра», законів «Про нафту і газ», «Про державну геологічну службу України», які запроваджують прозору процедуру продажу спецдозволів на користування надрами на аукціонах і встановлення максимальної їх вартості, що вже враховано в проекті закону «Про Державний бюджет на 2011 рік».
Голова Комітету з питань бюджету Валерій Баранов наголосив, що прийняття цього законопроекту необхідне для узгодження норм Бюджетного і Податкового кодексів України, які набиратимуть чинності з 1 січня 2011 року. А також пов’язані з прийняттям проекту закону про державний бюджет на 2011 рік, розрахунком надходжень і видатків.
Під час обговорення депутати висловили багато зауважень до законопроекту. Зокрема, Юрій Кармазін допитувався, чому уряд нехтує рішення Конституційного Суду, який заборонив зменшувати конституційні гарантії суддям, дітям війни, іншим категоріям громадян. Ярослав Джоджик заперечував проти фінансування міліції з місцевих бюджетів. Оскільки це, на його думку, може привести до того, що свою зарплату міліціонери вимагатимуть, шантажуючи місцевих чиновників кримінальними справами. А чиновники, щоб залишитися у спокої, перекроюватимуть місцеві бюджети на користь правоохоронців, зменшуючи фінансування місцевих освітніх і медичних закладів. 
Повторно розглянувши декілька законів із пропозиціями Президента України, депутати врахували пропозицію глави держави про відхилення проекту закону «Про бурштин». У новій редакції ухвалено закон «Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування» із урахуванням усіх пропозицій Президента. У цілому прийнято поправки до закону про внесення змін до деяких законів України щодо розрахунків за природний газ та електричну енергію.