Вечірнє засідання 2 грудня
У четвер Верховна Рада, врахувавши пропозиції глави держави, ухвалила нову редакцію Податкового кодексу. Як зазначила перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова, попередня містила суттєві ризики, що могли обернутися звуженням прав громадян та порушенням засадничих гарантій прав і свобод, визначених Конституцією. На думку Президента, в кодексі було проігноровано конституційний принцип невинуватості особи та гарантії захисту особою своїх прав і свобод. Зокрема, кодекс дозволяв податковій проводити перевірки без будь-якого письмового наказу керівника контрольного органу, порушувалися конституційні гарантії права власності, оскільки норма про адміністративний арешт майна на строк до 96-ти годин створювала базу для зловживань і безпідставного арешту майна без рішення суду.
Глава держави також вважає, що зміна правового режиму спрощеного оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва не тільки не розв’язувала проблем, а й створювала нові. До того ж кодекс невиправдано посилював адміністративний тиск на платників податків, бо він не містив чітко визначеної процедури здійснення податкового контролю. Наприклад, кодекс зобов’язував платника податків під час перевірки давати пояснення з питань оподаткування, тоді як Конституцією гарантовано право особи відмовитися давати такі пояснення з будь-якого питання. За словами І. Акімової, Президент, застосувавши право вето до Податкового кодексу, запропонував вилучити з кодексу ті позиції, які суттєво обмежували права підприємців та неадекватно посилюють роль податкової адміністрації.
Перший заступник глави адміністрації Президента І. Акімова зазначила, що держбюджет на 2011 рік має формуватися на новій податковій базі, оскільки країна повинна рухатися вперед.
Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, інформуючи про розгляд пропозицій Президента, зазначив, що комітет пропонує їх підтримати.
Також Верховна Рада розглянула та підтримала пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу». Представляючи ці пропозиції, І. Акімова знову звернула увагу, що чимало норм цього закону суперечать Конституції України та звужують права громадян і є економічно невиправданими. Зокрема, Президент не погоджується з тим, що платники податків можуть бути позбавлені права на судовий захист у зв’язку з тим, що закон фактично позбавляє права платників податків оскаржувати в суді рішення податкових інспекцій щодо накладання арешту на їх майно та кошти на рахунках. Не погоджується з тим, що кодекс передбачав такий механізм адміністративного арешту майна, коли можна було навіть сумлінного платника податків безпідставно позбавити можливості розпоряджатися належним йому майном, що встановлення нових жорстких критеріїв могло призвести до того, що значна кількість суб’єктів господарювання втратила б статус малого підприємства, тощо.
За цей законопроект проголосували 272 народні депутати.