Ранкове засідання 3 грудня
Учора в парламенті під час години запитань до уряду доповідав віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко. Природно, більшість запитань, адресованих йому, стосувалися Податкового кодексу та низки інших реформ, які уряд втілюватиме надалі. Здебільшого у бік економічної частини уряду лунала критика, аж до закликів добровільно подати у відставку Сергію Тігіпку. «Я буду далі працювати», — відповів на це віце-прем’єр.
У своїх відповідях основні акценти він робив на тому, що запровадження, можливо, й не завжди популярних реформ нашій країні необхідне. Така потреба пояснюється тим, що нам слід покращувати умови для залучення інвестицій.
Нині Україна у переліку привабливих для інвесторів країн, за інформацією Сергія Тігіпка, посідає 145 позицію. А це позначається на кількості робочих місць, рівневі зарплати тощо. Ситуація могла б бути значно кращою, підкреслив урядовець, якби попередній уряд не боявся непопулярних рішень. З приводу протестів, які спричинило ухвалення Податкового кодексу, Сергій Тігіпко зауважив: майже в кожній країні, в якій запроваджуються реформи, вони спричиняють хвилю обурень. Відтак урядовець запевнив, що боятися цього кодексу не варто, бо страшного в ньому нічого немає. І припустив, що вже за три місяці розмови з цього приводу вщухнуть.
Натомість Олександр Бондар («НУ—НС») наголосив, що нині вся увага потенційних інвесторів прикута до знесення вночі з четверга на п’ятницю наметового містечка на Майдані. Хай які б хороші зміни несла в собі податкова реформа, доки в країні відбуватиметься подібне, жодні інвестори не вкладатимуть грошей у нашу економіку, припустив парламентарій. А бютівець Володимир Бондаренко у своїх висловлюваннях був ще критичнішим. Ухвалення Податкового кодексу він назвав «провокацією громадянської війни в Україні». Сергій Тігіпко подібні закиди назвав порожніми словами, і сказав, що готовий і далі працювати, аби країна рухалася вперед.
Після урядової години Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив низку депутатських запитів. А потім народні обранці розглянули проект змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на удосконалення управління професійно-технічною освітою. Цей документ у залі нещадно розкритикували. Адже він передбачає, що частина витрат на училища ляже на місцеві бюджети, які й без того ледве животіють. У процесі обговорення немало закидів від представників опозиції лунало в бік міністра освіти Дмитра Табачника аж до пропозиції усунення його з посади. Однак під час голосування цей урядовий законопроект не набрав жодного голосу навіть з боку коаліціантів. Натомість інший проект закону, яким запроваджуються зміни до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності, спрямовані на адаптацію нашого законодавства до європейського, поданий тим самим урядом, ухвалено 247 голосами.
Учора парламентарії ухвалили також проект змін до закону про Державний бюджет на 2010 рік, які стосуються визначення головним розпорядником бюджетних коштів Вищого спеціалізованого суду України. І проект закону про деякі питання організації бюджетного процесу 2010 року. Без розгляду, поспішаючи перейти до розділу «Різне», парламентарії віддали 245 голосів проектові змін до статті 81 Цивільно-процесуального кодексу, які визначають порядок сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні у першому читанні.
Парламентарії привітали з днем народження свого колегу Олега Ляшка.
Юрій Крук, Михайло Мироненко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
Із виступу віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка
Чого ми хотіли досягти ухваленням нового Податкового кодексу? Передусім знизити податкове навантаження на весь бізнес. Тому пропонується знизити податки на прибуток (з наступного року на два відсотки), на ПДВ (до 17 відсотків з 2014 року), на дивіденди (до 5 відсотків). Але ми намагалися також знищити схеми, які дозволяють великому, середньому і малому бізнесу виводити гроші від оподаткування.