Ранкове засідання 30 листопада

На початку пленарного засідання Верховна Рада включила до порядку денного сесії понад 30 законопроектів, серед яких, зокрема, проект Концепції державної інформаційної політики, законопроект про внесення змін до Закону про місто-герой Київ щодо порядку утворення райрад, який надає право, а не обов’язок утворювати в столиці районні ради, законопроекти про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2011 році, про амністію.
Народні обранці ухвалили в другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за правопорушення військового обов’язку, поданий Кабінетом Міністром (301 — «за»). Документ передбачає збільшення штрафів за ухилення від військової служби.
За словами заступника міністра оборони Бориса Андресюка, розробка Міністерством оборони цього законопроекту обумовлена поступовим зростанням протягом 2005—2008 років кількості порушень військового обов’язку військовозобов’язаними. Тоді як чинні розміри штрафів порівняно із середньою заробітною платою по регіонах країни є незначними і не відіграють ролі стримуючого фактора, що призводить до дедалі частіших випадків ухилення від військової служби.
САНКЦІЇ  
Згідно із законопроектом, порушення військовозобов’язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади тощо тягнуть за собою накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення цього порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, — тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про виноград та виноградне вино» (щодо компетенції центрального органу виконавчої влади з сільського господарства). Ним пропонується надати спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади з сільського господарства право визначати перелік документів, необхідних для виробництва вина, процедуру їх подачі, затвердження і погодження. За чинною редакцією закону це право належить Кабінету Міністрів. Документом також передбачено вилучити з чинного закону, де йдеться про подальшу переробку або знищення фальсифікованих вин, вермутів, коньяків та інших алкогольних напоїв, конфіскованих за рішенням суду, формулювання «згідно із порядком, що затверджується Кабінетом Міністрів України». У першому читанні ухвалено і законопроект про внесення зміни до статті 3 Закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» (щодо ліцензування оптової торгівлі цукром).
Нова редакція закону «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», яку парламентарії ухвалили в першому читанні, має на меті удосконалити соціальний патронаж звільнених осіб. Зокрема, пропонується загальну координацію роботи щодо соціальної адаптації осіб, які повернулися з місць позбавлення волі, покласти на спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері сім’ї, молоді та спорту — для осіб віком до 35 років включно. А для осіб віком старше 35 років — на центральний орган виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.
Законопроектом про внесення змін до статті 9 Закону «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» пропонується встановити, що творчі спілки у разі закінчення терміну договору оренди приміщення державної або комунальної власності мають переважне перед іншими фізичними та юридичними особами право на укладення договору оренди цього майна. Документом також передбачено, що невиконання творчими спілками зазначених умов договору оренди є підставою для його дострокового розірвання в установленому законодавством порядку. Водночас голова Комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський попросив ще доопрацювати цей законопроект. Оскільки, на його думку, влада зможе зловживати положенням про «невиконання договору оренди» для того, щоб виселити творчі спілки з приміщень у престижних районах столиці.
Схвалений за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про туризм» щодо інформування споживачів про умови надання їм туристичних послуг передбачає закріплення умов договору на туристичне обслуговування; скасування ваучера як форми письмового договору, встановлення відповідальності для туроператорів (турагентів) та споживачів туристичного продукту. Під час обговорення депутати говорили про численні випадки, коли українські туристи не отримують під час відпочинку на закордонних курортах обіцяних послуг чи не можуть вчасно повернутися додому чартерними рейсами. Депутат Олександр Стоян розповів про свої пригоди в Єгипті.
 ДОВІДКОВО
Проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» (щодо інформування споживача туристичних послуг)» розроблено Державним департаментом з питань адаптації законодавства Міністерства юстиції на виконання Плану заходів щодо виконання у 2010 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.
У першому читанні також схвалено проекти законів про внесення зміни до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (щодо переоформлення, видачі дублікатів, анулювання документів дозвільного характеру), про внесення змін до статті 121 Кодексу законів про працю України (щодо гарантій і компенсацій при службових відрядженнях), проект Повітряного кодексу України, законопроекти про внесення змін до Закону «Про мисливське господарство та полювання» (щодо покращення охорони деяких видів тварин, внесених до Конвенції 1979 року про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування у Європі, про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення доступу до публічної інформації. У цілому схвалено проект закону про внесення змін до статті 14 Закону «Про інформацію» щодо захисту інформації.
Під час обговорення законопроектів глава парламенту Володимир Литвин зауважив, що в четвер Верховна Рада працюватиме над поправками до Податкового кодексу: «Щодо Податкового кодексу, то в четвер у вас буде нагода попрацювати над ним». А коментуючи одне з голосувань, сказав: «Сподіваюся, так само консенсусно попрацюємо у четвер над вето».
Вечірнє засідання вирішено не проводити, а зосередитися на роботі в парламентських комітетах.
Депутати вітали з днем народження своїх колег Олексія Лелюка і Арнольда Радовця .
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.