Вечірнє засідання 4 листопада
Верховна Рада 240 голосами схвалила рішення Президента про участь миротворчого контингенту України в наданні оперативної підтримки Місії ООН у Кот-д’Івуарі. Як зазначив перший заступник міністра оборони України Володимир Можаровський, це рішення передбачає направлення двох вертольотів МІ-8 та 25 військовослужбовців зі складу українського миротворчого контингенту Місії ООН у Ліберії до Кот-д’Івуару на час проведення президентських виборів та на період до двох місяців після їх завершення. З проханням про надання такої допомоги до Президента особисто звернувся Генсек ООН, тож усі витрати на перебування миротворців має відшкодувати ця організація. А проблема в тому, що там очікується проведення другого туру президентських виборів, оскільки в першому жоден з 14 кандидатів не набрав потрібної кількості голосів. Водночас голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук закликав Президента, парламент та уряд «ліквідувати принизливий стан оплати бойової служби наших миротворців», оскільки на сьогодні українські миротворці, що виконують завдання в Кот-д’Івуарі та Ліберії, порівняно із представниками інших десяти країн, оплачуються найнижче.
У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку випуску видавничої продукції на умовах державного замовлення. Зокрема, у законі про державну підтримку книговидавничої справи пропонується зафіксувати, що видавці після виконання державного замовлення мають право на виготовлення додаткового тиражу, випущеного за держзамовленням видання. Водночас глава парламенту Володимир Литвин вважає, що під час підготовки законопроекту до другого читання потрібно врегулювати й тендерні процедури у книговидавництві. «Я наведу вам такий показовий приклад. Академія наук видає «Енциклопедію історії України». Вже видали сім томів, але кожен рік, щоб видати том, не кажучи вже про ходіння по муках у пошуках грошей, треба обов’язково йти на тендер. Та якщо академічне видавництво «Наукова думка» видало перед цим попередні томи, то скажіть, будь ласка, який може бути тендер?!» — зазначив він. Те саме, за словами заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, стосується й закупівлі за державні кошти книжок для бібліотек. Приміром, у Києві «є одна монопольна структура, яка постійно виграє всі тендери, і вона закуповує книжки з такою накруткою, що за ті нещасні копійки, які йдуть на бібліотеки, вони можуть закупити ледь не вдвічі менше книжок, аніж вони б закуповували їх самі», — сказав М. Томенко.
Також народні депутати ухвалили в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління землями на території АР Крим, які передбачають надання Раді міністрів автономії права встановлювати та змінювати цільове призначення земель, ухвалювати рішення про розпорядження земельними ділянками та погоджувати надання райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування земельних ділянок.