Ранкове засідання 2 листопада
Під час виступів від фракцій бютівці заявили, що ініціюють ухвалення постанов парламенту про скасування результатів виборів у деяких округах та вимагають заслухати інформацію Генерального прокурора щодо порушень під час виборчого процесу та в день голосування, а також створити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для вивчення питань, пов’язаних із проведенням місцевих виборів. Проте глава парламенту Володимир Литвин наголосив, що Верховна Рада не уповноважена визнавати вибори недійсними чи такими, що не відбулися. Проект постанови про заслуховування в парламенті інформації Генпрокурора, повідомив В. Литвин, скеровано до профільного комітету. Керівник парламенту також доручив Регламентному комітету розглянути питання про створення ТСК і надати пропозиції Верховній Раді.
Депутати схвалили низку законопроектів у першому читанні. Проектом закону про внесення змін до статті 212 Сімейного кодексу України (щодо усиновлення), внесеним народними депутатами Павлом Костенком, Євгеном Сусловим та Катериною Лук’яновою (340 «за»), передбачається обмежити міжнародне усиновлення українських дітей. Законопроектом вносяться зміни до двох пунктів статті 212, якими обмежується усиновлення іноземцями, громадянами тих держав, з якими не укладені двосторонні міждержавні договори про співробітництво з питань усиновлення. Обмежується також усиновлення дітей з України особами без громадянства. Водночас мораторій не поширюватиметься на випадки усиновлення іноземцями, що є родичами дитини, а також іноземцем, що перебуває в офіційно зареєстрованому шлюбі з батьком чи матір’ю дитини.
Під час обговорення депутати зауважували, що перебування усиновлених українських дітей в іноземних сім’ях нині фактично не контролюється, що викликає занепокоєння. Надходять непоодинокі повідомлення про факти сексуального та морального насильства над українськими дітьми в іноземних сім’ях, що набуло широкого розголосу в Україні та за кордоном. Руслан Князевич («НУ—НС») звернув увагу на те, що в Україні є черга усиновлювачів, які хотіли б взяти в свою родину дитину-сироту. Однак осиротілих дітей, буває, одразу віддають в іноземні сім’ї, а українські усиновителі навіть не мають змоги дізнатися про цих дітей. Парламентарії наголошували, що потрібно розвивати національне усиновлення, а за міжнародним усиновленням запровадити дієві механізми контролю.
Схвалений у першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності наукових парків (245 «за») спрямований на врегулювання господарської діяльності наукових парків, зокрема, для надання державної підтримки під час виконання наукових проектів. 
Законопроектом про внесення змін до Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», схваленим у першому читанні, за словами заступника міністра юстиції Валерії Лутковської, пропонується привести національне законодавство до практики Європейського суду. 
Крім того, пропонується зобов’язати державну виконавчу службу в разі зарахування на її депозитний рахунок присудженої особі суми відшкодування повідомити її про це. Оскільки відповідно до правил Комітету Міністрів Ради Європи рішення не можна вважати належним чином виконаним, якщо особу не повідомлено про таке зарахування.
У цілому схвалено проект змін до статті 61 Закону «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (327 «за»). Ним передбачається списати заборгованість за фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі Луганському навчально-виробничому об’єднанню Українського товариства сліпих за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів. Автор законопроекту, народний депутат від КПУ Петро Цибенко, звернув увагу на те, що позику на суму 250 тисяч гривень Українське товариство сліпих використало за призначенням — для створення робочих місць інвалідам із зору. Однак це підприємство нині перебуває у фінансовій скруті й не має змоги повернути позику. Інші промовці також наголошували на потребі державних замовлень для навчально-виробничих об’єднань інвалідів, і не лише в одній області, а по всій Україні.
У першому читанні також схвалено законопроекти «Про виноград та виноградне вино» (щодо захисту якості вітчизняної виноробної продукції і посилення боротьби з її фальсифікацією). Проекти законів про лісові ресурси, про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження нових стандартів і радіотехнологій, «Про митний тариф України (щодо зміни мита на окремі види продовольчих товарів) та до Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів» за підсумками обговорення відхилено. Законопроекти про конфлікт інтересів у діяльності публічних службовців та про заходи державного фінансового контролю публічної служби, спрямовані на громадський контроль за посадовцями, в авторстві депутата від БЮТ Сергія Власенка, відправлено на повторне перше читання.
Зранку в сесійній залі перебували гості — депутати парламенту Королівства Іспанія. Депутати вітали з днем народження своїх колег Анжеліку Лабунську, Миколу Лісіна та Валерія Шаманова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.