Питання розвитку місцевого самоврядування повинне бути розглянуте на засіданні Ради регіонів, вважають учасники XV Всеукраїнських муніципальних слухань, які відбулися в Донецьку. Під час обговорення представники центральних та місцевих органів влади, наукових установ, громадських організацій, Ради Європи та інших міжнародних організацій висловилися за приведення національного законодавства у відповідність із принципами Європейської хартії місцевого самоврядування, за децентралізацію влади, розвиток місцевої та регіональної демократії. На думку учасників слухань, органи місцевого самоврядування повинні виявляти активність, розробляючи статути територіальних громад, запроваджуючи системи менеджменту якості надання муніципальних послуг відповідно до міжнародних стандартів, брати участь у розробці моделей публічно-приватного партнерства тощо.

«В Україні повинна бути створена повноцінна законодавча база для місцевого самоврядування, — вважає голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький. — На жаль, не всі положення Європейської хартії виконуються на практиці. Наприклад, стосовно матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування». Керівник облради назвав реформу «важливим і невідкладним питанням». Як експеримент в області розробляються і впроваджуються нові моделі адміністративно-територіального устрою — наприклад, у Новоазовському та Амвросіївському районі. Вперше в 2007 році було підписано угоду про співробітництво із Кабінетом Міністрів. Чотири роки тому започатковано практику надання грантів від облради на реалізацію міні-проектів розвитку громад. Такий досвід виявився успішним: наприклад, цього року кількість проектів, які реалізуються, зросла в чотири рази.

Голова Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергій Маліков повідомив, що зміни носитимуть «європейський» характер: «Реформування адміністративно-територіального устрою полягатиме в першу чергу у приведенні юридичної бази дій органів місцевого самоврядування у відповідність із нормами, які діють у Євросоюзі. Від налагодження системи розподілу повноважень, делегованих повноважень і тих, які перетинаються, і до розвитку, як у Європі, економічної незалежності органів місцевого самоврядування, що дозволить виконати головну мету — підвищення рівня життя наших громадян до рівня життя в Євросоюзі».

Керівники міст і областей говорили про більш прозаїчні речі. Наприклад, дискусію викликало питання функціонування районних рад у містах. «Більшість міст України підтримують, щоб районних рад не було. Для господарської діяльності це не має значення», — запевнив міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко. Його донецький колега Олександр Лук’янченко наголосив на необхідності адміністративно-територіальної реформи, відсутність якої гальмує розвиток великих міст і територій. «Необхідно завершити розмову про розподіл функцій держави, регіону, міста, району, селища і села. Розмови про те, що потрібно щось змінювати, без законодавчої бази не мають сенсу, — відзначив керівник міста. На його думку, потрібне фінансове забезпечення територіальних громад: «Сьогодні всі говорять про збільшення частки місцевих бюджетів. Але коли ми отримуємо новий бюджет, там на делеговані повноваження витрати зменшують, а на місцевий бюджет — навпаки, збільшують».

Крім того, учасники обговорення підкреслювали важливість розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади та вдосконалення якості муніципальних послуг, які надаються громадянам. Під час слухань були презентовані досвід Ради Європи із питань міжмуніципального співробітництва, проект національної доповіді із питань розвитку транскордонного співробітництва в Україні та досвід впровадження Європейської стратегії інновацій та доброго врядування на місцевому рівні.