Ранкове засідання 5 жовтня
Зранку на площі перед будинком парламенту пікетували прихильники партії «Наша Україна» з вимогою не приймати законопроект про порядок використання мов в Україні.
На початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Литвин поінформував про зміни у складі депутатських фракцій: до складу фракції Партії регіонів увійшло, згідно з поданими заявами, семеро народних депутатів. Це Василь Кисельов та Інна Богословська (котрі раніше були членами фракції регіоналів, але згодом стали позафракційними), а також Ігор Савченко, Андрій Веревський, Володимир Іваненко, Олександр Шепелєв, Петро Кузьменко (котрі раніше входили до складу фракції БЮТ). Народний депутат Станіслав Довгий вийшов із фракції «Наша Україна—Народна самооборона» й увійшов до фракції Блоку Литвина.
Керівник парламенту також оголосив про сформування 4 жовтня більшості у Верховній Раді «Стабільність і реформи» у складі 227 депутатів на підставі угоди між фракціями Партії регіонів, КПУ і Блоку Литвина.
У роботі Верховної Ради України оголошено перерву до 11.15 на вимогу фракцій БЮТ та «Наша Україна—Народна самооборона».
Першим питанням до порядку денного сесії було включено проект постанови щодо забезпечення виконання рішення Конституційного Суду України від 30 вересня 2010 року про скасування політреформи-2004. Однак депутати від опозиції стверджували, що КС перевищив свої повноваження, і тому парламент узагалі не повинен розглядати це питання. Для досягнення компромісу з цього питання було оголошено перерву для консультацій.
Після завершення погоджувальної ради Володимир Литвин поінформував, що питання про проведення спеціального засідання парламенту щодо рішення КС про скасування політреформи 2004 року парламент може розглянути 6 жовтня. За словами В. Литвина, на погоджувальній раді наголошували на потребі дотримуватися Регламенту. І після того, як це питання буде включено до порядку денного, його ще має розглянути відповідний комітет.
Опозиційні фракції також наполягали на створенні тимчасової слідчої комісії для вивчення обставин винесення рішення КС. При цьому глава парламенту зауважив: «Але тут виникає правова колізія, оскільки постає питання, чи є правомірною Верховна Рада ревізувати рішення будь-якого суду, в тому числі й конституційного».
Ще однією вимогою опозиції було ухвалення постанови про висловлення недовіри суддям КС. В. Литвин повідомив, що це питання також розглядатиметься в середу, оскільки цей день за Регламентом є днем опозиції. «Все потрібно зробити у річищі Регламенту», — наголосив Голова Верховної Ради.
Голова Комітету з питань євроінтеграції та лідер Народного руху України Борис Тарасюк оприлюднив заяву 10 опозиційних партій з вимогою дострокових виборів Президента та Верховної Ради. Під заявою підписалися лідери Європейської партії України, Народного руху України, партій «Громадянська позиція», «Народна самооборона», «Реформи і порядок», «Українська платформа», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Партії захисників Вітчизни, Української республіканської партії «Собор». «Оскільки Президент і парламент обиралися на основі іншої Конституції, на інші терміни, під інші повноваження, вимагаємо провести 27 березня 2011 року дострокові вибори Президента та Верховної Ради, — йдеться у заяві. — На президентських виборах у лютому ц. р. громадяни України не надавали Віктору Януковичу той суттєво більший обсяг владних повноважень, який він розраховує отримати через відновлення дії Конституції в редакції 1996 року».
Парламент ратифікував низку міжнародних угод: між Україною та Європейським поліцейським офісом про стратегічне співробітництво, між Україною та Республікою Молдова про співробітництво в забезпеченні прав осіб, які належать до національних меншин, та Протокол між урядами України і Республіки Молдова про вільну торгівлю.
Депутати також ратифікували Угоду між урядами України та Ісламської Республіки Пакистан про торговельно-економічне співробітництво, Протокол між урядами України та Грузії про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року.
У першому читанні прийнято президентський проект закону про ринковий нагляд і контроль продукції (251 — «за»). Законопроектом пропонується запровадити європейський принцип, за яким ринковому нагляду підлягає продукція, яка введена в обіг та розповсюджується на ринку. У зв’язку з цим перевірки характеристик продукції насамперед здійснюватимуться в її розповсюджувачів. Окрім того, перевірки виробників продукції проводитимуть лише у разі виявлення на ринку продукції, яка є небезпечною. Профільний комітет з питань промислової та регуляторної політики підтримав цей законопроект, оскільки він спрямований на скорочення перевірок підприємців.
Ще один схвалений за основу законопроект, внесений урядом, — про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення — доповнює санкції таким видом адміністративного стягнення, як громадські роботи. Зокрема, передбачається запровадити громадські роботи у разі вчинення хуліганських дій, спротиву працівникам міліції тощо. У першому читанні прийнято й проект змін до закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо імпорту та експорту спирту).
У цілому прийнято законопроект про внесення змін до статті 6 закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», також поданий урядом, спрямований на підготовку нашої держави до проведення чемпіонату з футболу Євро-2012. Метою прийняття цього законодавчого акта є створення належних умов для продажу та розповсюдження УЄФА квитків і пакетів гостинності на матчі чемпіонату, конвертації валюти та переведення грошових коштів на рахунки УЄФА за межі України тощо. Законопроект передбачає надати банкам право тимчасово відкривати УЄФА рахунки для здійснення зазначених операцій до 30 листопада 2012 року.
Депутати вітали з днем народження Олександра Дарду, Ігоря Єреська і Анатолія Ягоферова.
Фото Сергія Ковальчука.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Андрій Кожем'якін, Юрій Одарченко.
Володимир Ландік, Олександр Єфремов.