На 40-й сесії Івано-Франківської обласної ради схвалено угоду між Кабінетом Міністрів України та обласною радою щодо регіонального розвитку Прикарпаття. Угода розрахована на 2011—2015 роки і передбачає фінансування спільних заходів розвитку області на загальну суму, що перевищує мільярд гривень.
Згідно з угодою, пріоритетними напрямами узгодженої діяльності уряду та обласної ради стануть реструктуризація промислового комплексу для підвищення екологічної безпеки регіону, розбудова і модернізація транспортної та соціальної інфраструктури, запобігання надзвичайним екологічним ситуаціям. Зокрема, документом передбачено вирішення проблемних питань ВАТ «Оріана», відновлення до 2015 року виробництва на екологічно безпечній основі калійних добрив та магнію. Спільним заходом має стати активізація пошуково-розвідувального буріння з метою недопущення надзвичайної ситуації на території Коломийської газоносної площі та нарощення видобутку вуглеводнів в області. Йдеться насамперед про село Лісна Слобідка, на території якого впродовж кількох років відбувається витік природного газу на поверхню землі, що створює загрозу життю і здоров’ю більш як 1600 громадян. Планується завершення робіт з будівництва та капітального ремонту автомобільних доріг в обхід історичних міст Болехова, Рогатина та селища Заболотів, будівництво автотранспортної магістралі в обхід обласного центру, модернізація та реконструкція міжнародного аеропорту «Івано-Франківськ». Також в угоді прописано забезпечення благоустрою 70 сіл і селищ у населених пунктах гірської місцевості, де проживає 120 тисяч населення.
Звертається увага на підвищення транзитного потенціалу регіону, зокрема, створення в області логістичного центру інформаційного супроводу транзиту капіталів, людей, товарів через західний кордон України. У селі Черче Рогатинського району, яке було курортом ще з часів Австро-Угорщини, пропонується створити міжрегіональний навчально-реабілітаційний центр для дітей з проблемами опорно-рухового апарату. Угода передбачає визначення та підготовку земельних ділянок під будівництво доступного житла, що в результаті дасть змогу забезпечити ним 2554 родини. Згідно з документом, починаючи з 2012 року у державному і обласному бюджетах закладатимуть кошти на виконання протипаводкових заходів, передусім із недопущення проникнення поверхневих вод річки Лімниця у підземні шахтні виробки калійних руд, розташовані під житловим масивом Калуша та села Хотінь, що може призвести до великих проблем з водопостачанням низки населених пунктів області та сусідніх з Україною держав.
— Питання, які становили предмет угоди, — наголосив на сесії обласної ради заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич, — є принципово важливими для області, вони роками не вирішувалися. Сьогодні уряд разом з депутатами обласної ради зобов’язуються їх розв’язати.
Угода сподобалася не всім депутатам. «Ми розцінюємо цю угоду за два місяці перед виборами як піар-кампанію, — сказав, виступаючи на сесії, голова фракції БЮТ в обласній раді Юрій Романюк. — Те, що написано в ній, уже на 50% виконано, а решта фінансуватиметься з нашого бюджету. Уряд Миколи Азарова не дасть на ці заходи ні копійки». Голова ж обласної ради Ігор Олійник назвав угоду «перспективною». «Ми все робили, щоб така угода була», — сказав він. Фінансування спільних заходів угоди має такий вигляд: внесок із державного бюджету орієнтовно становитиме 601 515,50 тис. грн., з місцевих бюджетів — 237 678,38 тис. грн., з інших джерел (недержавних) — 221 440 тис. грн.
 
Івано-Франківськ.