Акцію протесту біля будинку Ленінського суду Вінниці провели вінничани, які не погоджуються з рішенням міської влади про ліквідацію районних рад. Нині у суді розглядається справа за позовом дев’яти жителів міста до міськради про визнання незаконним рішення міськради щодо припинення діяльності Ленінської, Замостянської та Староміської районних рад. Учасники акції прийшли з плакатами «Громада — за районні ради!», «Ні узурпації влади у місті!», «Районним радам — БУТИ!».

 

У червні 2009 року Вінницька міськрада прийняла рішення не продовжувати повноваження райрад у місті після завершення строку повноважень їхнього нинішнього складу в 2011 році. Натомість у кожному з трьох районів міста створили районні державні адміністрації.

— Ще в жовтні минулого року вінничани звернулися з позовними заявами до суду, — каже голова Замостянської районної ради Альбіна Амеліна-Плахотнюк. — Але їх дотепер не розглянуто в суді. Спочатку після оскарження міською радою ухвали про відкриття провадження вони були направлені в Апеляційний київський адмінсуд і там до цього часу перебували на розгляді. Нині ці справи знов повернули до Вінниці.

На думку співрозмовниці, розгляд заяв навмисно затягується. У 2011 році завершується строк повноважень нинішніх райрад і тоді, як мовиться, питання знімуть з розгляду з посиланням на чинне законодавство.

Незаконним назвала рішення міськради депутат Вінницької облради Людмила Щербаківська, вона очолює Вінницьку міську організацію партії «Батьківщина». «Я думаю, що міська рада проведе референдум, громадські слухання і в такий законний спосіб з’ясує, чи потрібно існування райрад у Вінниці, — каже пані Щербаківська. — Я також вважаю, що суд прийме виважене, справедливе рішення, не на догоду комусь, а за законом».

— Робота районних рад у місті не відповідала вимогам сьогодення, — каже заступник міського голови Вінниці Андрій Рева. — Тому депутати прийняли рішення не утворювати надалі такі структури. Натомість на їх місці створили районні державні адміністрації. Вони вже працюють. Ми переконалися в ефективності прийнятого рішення. З наступного року у кожній з райдержадміністрацій буде створено прозорий офіс. Це дасть можливість жителям Вінниці звертатися з вирішенням своїх проблем безпосередньо за місцем проживання.

 

Вінниця.