На обласний конкурс проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, започаткований на Кіровоградщині п’ять років тому, надійшло 12 проектів, спрямованих на розв’язання проблем територіальних громад. Їх авторами є сільські, міські, районні (у тому числі в місті) ради. Раніше щорічно, окрім минулого року, в обласному бюджеті на реалізацію запропонованих місцевими громадами ініціатив передбачалося 150 тисяч гривень. Цьогоріч суму збільшено вдвоє.

Конкурсна комісія під керівництвом заступника голови обласної ради Якова Бондаря провела підсумкове засідання, на якому визначила переможців. Вони змагалися за гранти обласного бюджету у трьох категоріях.

У першій, передбаченій для сільських і селищних рад, умовами конкурсу встановлено п’ять грантів, максимальна сума яких сягає 30 тисяч гривень. Переможцями визнані проекти, запропоновані Іванівською сільською радою Новоукраїнського району (сільський голова — Тамара Дорошенко), Олександрівською сільською радою Маловисківського району (голова — Тетяна Ємельяненко), Вівсяниківською сільською радою Вільшанського району (голова — Юрій Коробань), Несватківською сільською радою Олександрівського району (сільський голова — Олексій Корж) та Вільхівською сільською радою Улянівського району (голова — Олег Мельничук).

Іванівська сільрада, зокрема, планує впровадити в життя проект «Розвиток сфери охорони здоров’я: «Шлях до оздоровлення іванівців». Він передбачає забезпечення необхідним обладнанням сільської амбулаторії, яка обслуговує десять населених пунктів Іванівської, Диминської та Семенастівської сільських рад району. В реалізацію проекту сільська рада планує вкласти також 82 тисячі гривень власних коштів, іще 3,3 тисячі нададуть фермерські господарства.

Натомість сільрада-переможець з Маловисківського району планує реалізувати проект «Забезпечення енергозбереження в сільському фельдшерсько-акушерському пункті», основне завдання якого — домогтися позитивних змін в медичному обслуговуванні місцевого населення. З цією метою необхідно провести ремонт приміщення ФАПу, замінити в ньому вікна й двері, створивши таким чином комфортніші умови для приймання хворих. Необхідна сума становить 35 тисяч гривень, тобто до виграного гранту місцева громада додасть і власне зароблені кошти.

Проекти трьох інших сільських рад спрямовані на відновлення вуличного освітлення у населених пунктах. У Вівсяниках для цього потрібно 40 тисяч гривень (10 тисяч буде додано з місцевого бюджету), у Несватковому — 52,8 тисячі гривень (17,7 тисячі додасть місцевий бюджет, іще 5,1 тисячі — громадська організація «Несватківське сяйво»). У Вільховому до виграних за підсумками конкурсу 30 тисяч гривень планують додати 19 тисяч власних коштів та 2 тисячі — коштів організацій-партнерів.

У другій категорії щорічного обласного конкурсу (один грант), передбаченій для міських рад міст районного значення та районних рад, переможцем визнано проект «Реконструкція та відновлення дитячого ігрового майданчика в центральному міському парку імені М. Л. Кропивницького», запропонований Бобринецькою міською радою (міський голова — Леонід Кравченко). Таким чином місцева територіальна громада планує забезпечити змістовний відпочинок дітей та активне проведення з ними фізкультурно-оздоровчої роботи.

Слід сказати, що міська рада на вимогу мешканців Бобринця розпочала необхідні роботи ще до участі в обласному конкурсі. Тож отримані 50 тисяч гривень дуже знадобляться, щоб юним бобринчанам було де із задоволенням проводити вільний час і загартовувати своє здоров’я. Решту коштів (всього їх необхідно понад 160 тисяч гривень) дофінансує міський бюджет та місцеве комунальне підприємство.

А найбільшу суму гранту — 100 тисяч гривень — виграла Кіровська районна в місті Кіровограді рада (голова — Віктор Луценко) за програму впровадження новітніх технологій в систему охорони громадського правопорядку у даному районі. Програма передбачає встановлення сучасного відеоспостереження на території одного з найбільш криміногенних мікрорайонів міста (між вулицями Космонавта Попова та Генерала Жадова). Сучасні відеокамери фіксуватимуть усі порушення громадського порядку на даній території та сприятимуть розкриттю злочинів «по гарячих слідах».

Отож, у вирішенні проблем територіальної громади чимало залежить не тільки від центральної влади, на яку жителі міст та сіл сподіваються і яку сварять за недостатню увагу до низових територій. Ініціативною та беручкою має бути й місцева влада, шукаючи різні шляхи фінансування для розв’язання нагальних проблем. Тим більше якщо для цього є певні можливості. Під лежачий камінь, як відомо, вода не тече.

 

Кіровоградська область.