В Ужгороді відбувся регіональний форум «Досвід розроблення та впровадження Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року».
Проект партнерства впроваджується Канадським інститутом урбаністики у співпраці з Фундацією міжнародного навчання та Асоціацією агенцій регіонального розвитку України за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку. Його діяльність на теренах Закарпаття закінчується.
Під час зібрання обговорювали досягнення проекту, напрацьовані протягом 2005—2010 років, аналізували шлях, який пройшла Закарпатська область для покращення регіонального врядування і розвитку, ідеї забезпечення сталості процесу регіонального розвитку та подолання викликів, які можуть очікувати край у майбутньому.
Системне планування далося взнаки
Як розповіла регіональний менеджер проекту в Закарпатській області Марія Попадинець, працювали на двох рівнях. На національному — надавалась допомога в розробленні регіональної політики розвитку шляхом проведення консультацій із представниками Міністерства економіки та передачі досвіду Канади, країн ЄС тощо. На обласному рівні допомогу в розробленні та реалізації стратегій місцевого розвитку із залученням влади, громадськості та бізнесу отримували два пілотні регіони — Закарпатський і Запорізький.
Пройдено чималий шлях розвитку: на національному рівні в рамках проекту розроблено 79 нормативних документів, серед яких — Державна стратегія регіонального розвитку, зміни до закону про стимулювання розвитку регіонів, проект закону про засади державно-приватного партнерства... Проведено 216 навчальних заходів, у яких взяли участь понад три з половиною тисячі осіб.
На Закарпатті проект діє з квітня 2006 року. За цей період розроблено Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області до 2015-го. Робота над цим документом сконсолідувала суспільство та громадськість, науковців, фахівців управлінь ОДА, представників бізнесу — загалом понад 12 тисяч осіб.
Підсумковий форум зібрав більше півсотні учасників. У його роботі взяли участь заступник голови облради Василь Брензович, віце-президент Канадського інституту урбаністики, директор проекту Ендрю Фарнкомб, начальник головного управління зовнішньоекономічних зв’язків, євроінтеграції та транскордонного співробітництва ОДА Ернест Нусер, представник Посольства Канади в Україні Каті Чаба, регіональний керівник проекту партнерства Канада—Україна «Регіональне врядування та розвиток» у Запорізькій області Ірина Лєх...
Відзначалося, що у 2006 році, після прийняття Державної стратегії регіонального розвитку, необхідно було провести термінові заходи для посилення ролі регіонів і створення умов для розвитку бізнесу. Закарпатська область мала найкращі умови, мотивацію і готовність територіальних громад і владних структур до стратегічного планування. Зокрема, 2002 року прийнято концепцію сталого розвитку Закарпаття, яку можна вважати першим успішним досвідом експертного підходу до системного планування розвитку регіону. В області почали формуватися структури громадянського суспільства, які активно впливали на розвиток регіону. Сусідство країн Європейського Союзу сприяло вивченню досвіду стратегічного планування. Об’єднати ці чинники в активну організаційну форму стратегічного планування стало можливим при допомозі проекту партнерства Канада—Україна «Регіональне врядування та розвиток», який почав впроваджуватися Канадським інститутом урбаністики.
— Ми зібралися для того, — сказав заступник голови Закарпатської облради Василь Іванович, — щоб підбити підсумки нашого чотирирічного партнерства, поділитися досвідом розроблення та впровадження стратегії, обговорити шлях, який пройшла Закарпатська область для покращення регіонального врядування і розвитку, послухати ідеї щодо сталості процесу регіонального розвитку та подолання викликів, які можуть очікувати область у майбутньому.
Прощатися не час
Каті Чаба підкреслила, що Канадський інститут урбаністики постійно інформує про успіхи на Закарпатті у сфері стратегічного планування:
— Ви досягли значних результатів, — сказала вона. — Зокрема, розробили стратегічні плани розвитку районів, підготували компетентних місцевих фахівців, які зможуть і надалі використовувати свої набуті знання та досвід для розвитку області, а також для консультацій інших регіонів. Окрім того, розробили низку проектів та успішно залучили фінансування для їх реалізації.
Мені також варто поділитися з вами деякими новинами щодо роботи програми Канадського агентства міжнародного розвитку в Україні. Минулого року наш міністр оголосила 20 країн, яким у співпраці надаватиметься пріоритет. Україна в їх числі. Отже, ми можемо розраховувати на продовження роботи на теренах України ще протягом певного періоду. Торік ми також розробили спільну програмну стратегію нашої співпраці на наступні п’ять років, згідно з якою ми продовжимо працювати за двома напрямами: сталий розвиток сільського сектору та сталий економічний розвиток. У сфері сільського господарства на основі багаторічного досвіду успішної співпраці ми продовжимо роботу у кількох секторах, зокрема, у молочному та зерновому, а також підтримуватимемо проекти у сфері тестування та стандартизації харчових продуктів.
Співпраця у сфері економіки передбачає діяльність у кількох секторах, зокрема, розвиток сприятливого середовища для ведення бізнесу, сприяння розвитку малих і середніх підприємств і розбудова верховенства права та забезпечення відповідальності з боку бізнес-середовища.
У новій стратегії співпраці з Україною визначено п’ять регіонів, в яких Канадський інститут урбаністики зосереджуватиме свою діяльність. Це — Львівська, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Запорізька області та Крим.
Результат спільних зусиль громади
Ендрю Фарнкомб зазначив, що йому приємно приїхати в Закарпаття. П’ять років тому, коли запрацював проект, це було азартне змагання між областями, а сьогодні йдеться про досягнення, які є очевидними, зауважив він. Область розробила та впровадила Регіональну стратегію розвитку до 2015 року, яку ухвалила сесія облради. Це стало результатом спільних зусиль громади, науковців, спеціалістів різних департаментів, бізнесменів, що дало поштовх до інших цікавих пропозицій. Не менш вагомим є досягнення у галузі співпраці з владою і громадськими неурядовими організаціями, що сприяло залученню іноземних інвестицій. «Можемо сказати, що Закарпаття — пріоритетна область, яка має в цьому напрямі перспективи», — наголосив Ендрю Фарнкомб.
Регіональний керівник проекту «Регіональне врядування та розвиток» у Запорізькій області Ірина Лєх, звертаючись до присутніх, підкреслила, що стратегія розвитку обох областей виконана настільки професійно, що при зміні влади вона не втрачає актуальності. Адже до розроблення залучили фахівців, експертів, науковців і громадськість. Приміром, у Запоріжжі до створення основного документа області долучилося понад 30 тисяч осіб. Проект спровокував початок масштабних та цікавих проектів. Наприклад, «Купуй запорізьке», учасники якого — запорізькі підприємства, вже повернулися до показників докризового виробництва.
Модель стратегічного планування в пілотних областях проекту визнали на національному рівні. Марія Попадинець оперувала цифрами і фактами:
— Упродовж 2007—2008 років діяльність проекту спрямовували на підтримку інституційної спроможності органів влади, — поінформувала вона. — Проведено два етапи навчання держслужбовців та спеціалістів окремих агенцій з підготовки інфраструктурних інвестиційних пропозицій за міжнародними стандартами та один — з управління проектами. Як результат, підготовлено 12 інфраструктурних інвестиційних проектних пропозицій вартістю близько 1,1 мільярда гривень, п’ять з яких — у стадії реалізації, а також 13 малих проектів вартістю 35 мільйонів гривень. Команди шести проектів подали заявки до донорських організацій на загальну суму більш як півтора мільйона євро. Вже отримали кошти з міжнародних фондів, а також з фонду сприяння місцевому самоврядуванню п’ять проектів на загальну суму 320 мільйонів євро та півтора мільйона гривень. Понад 50 спеціалістів отримали знання з підготовки інфраструктурних інвестиційних проектів та проектного менеджменту.
За висновками експертів, модель стратегічного планування, розроблена та реалізована в пілотних областях проекту, на національному рівні визнана найкращою серед інших моделей, що існують в Україні.
Досвідом роботи у проекті поділилися й регіональні експерти, науковці. Свої найуспішніші напрацювання представляли команди проектів з Виноградівського і Берегівського районів та Ужгорода. Найактивніші учасники проекту отримали відповідні сертифікати Канадського інституту урбаністики.
Закарпатська область.