Єдину інформаційну систему управління міським бюджетом створюють у Кам’янці-Подільському. Її введення забезпечить повноту та прозорість діяльності місцевого самоврядування, запевнила начальник фінансового управління Олександра Шевчук. До того ж розпорядники коштів отримають низку переваг порівняно зі звичним методом, зокрема, йдеться про оптимізацію документообігу та діяльності управління фінансів. Стане прозорішою система наповнення міської скарбниці. До прикладу, керівники управлінь зможуть, увімкнувши комп’ютера, миттєво отримати дані про фінансовий стан своєї галузі, а не чекати, доки фінансове управління виконкому підготує відповідні таблиці в паперовому варіанті та розішле їх розпорядникам коштів.
У Кам’янці-Подільському твердо знають: час — це теж гроші. Заощадять час — буде й фінансова економія. До речі, такі системи вже працюють в Івано-Франківську, Львові.
І відмовляться від міжнародного кредиту
Кам’янчани передумали брати позику Міжнародного банку реконструкції та розвитку для комунального підприємства «Міськтепловоденергія», яку виграла громада міста, беручи участь у конкурсі. Міський голова Анатолій Нестерук повідомив, що економісти та технічні працівники детально проаналізували умови, на яких надається цей кредит і з’ясували, що бажаного економічного ефекту місто не отримає. Проектом передбачалося реконструювати водопровідно-каналізаційне господарство, встановивши енергоємне обладнання. Однак економія електроенергії за рахунок цієї зміни становитиме лише 360 тисяч гривень на рік. Це аж ніяк не та сума, заради якої варто ставити населення міста у боргову залежність на цілих 16 років (таким має бути термін повернення кредиту), кажуть у виконкомі. Окрім того, банк та Міністерство ЖКГ не дають місту права самостійно розпоряджатися коштами, а це орган самоврядування не дуже влаштовує.
Не вельми приємна ситуація, але вона має своє пояснення. Упродовж попередніх двох років бізнес-план для виконання проекту розроблявся на замовлення закритого акціонерного товариства «Тепловоденергія», яке орендувало тепло- та водомережі міста. За словами міського голови, чіткої інформації про умови кредиту ЗАТ не надавало, тому керівництво міста спочатку позитивно сприйняло можливість залучення серйозних коштів із-за кордону. Нині мережі перейшли до комунального підприємства, яке почало свою роботу фактично з нуля. Проте перш ніж підписати угоду, міська влада прискіпливо переглянула кожен її пункт. Міський голова особисто вже визначився: доведеться відмовитися. Більшість депутатів теж підтримують його. Остаточну відповідь дасть сесія ради, але вже наперед можна передбачити позицію депутатів. Вони не захочуть бути заручниками. Бо, зокрема, однією з умов отримання кредиту є підвищення тарифів. За попередніми розрахунками управління економіки, лише для погашення кредиту та його відсотків потрібно підвищити тарифи на 33 відсотки. Чинні тарифи на постачання води та водовідведення не покривають витрат комунального підприємства майже на 27 та 22 відсотки відповідно. Це означає, що ціна послуг для населення має зрости десь до 70 відсотків проти нинішньої. Влада переконана, що споживачі не зможуть оплачувати такі послуги, тому борги населення непомірно зростуть, і комунальне підприємство, як то кажуть, «вилетить у трубу».
Натомість у місті знайшли інший вихід для розвитку комунального підприємства. Тарифи приведуть до рівня їх фактичної собівартості, як це вимагається в державі загалом. При цьому в тариф буде закладено невелику інвестиційну складову, усього п’ять відсотків, це становите лише 15 копійок на 1 кубометр води. Таке інвестування підприємства населенням дасть змогу за рік отримати додатково один мільйон 96 тисяч гривень. За ці кошти можна за рік замінити три насоси на каналізаційно-насосній станції, один кілометр трубопроводу та провести реконструкцію внутрішньобудинкових мереж у шести будинках. До слова, один мільйон на рік у разі отримання міжнародної позики йшов би на погашення відсотків та адміністрування кредиту. Зважаючи на всі ці перестороги, влада міста має намір господарювати без великих запозичень.
 
Кам’янець-Подільський 
Хмельницької області.