У віддаленому селі Вільня Коростишівського району Житомирщини запрацювало нове підприємство з випуску харчових продуктів. Створено воно на кошти інвесторів з Азербайджану. Тільки на закупівлю обладнання — в основному голландського виробництва — вкладено 760 тисяч євро.

Як запевнив керівник проекту Вугар Арабов, тут використовуватиметься найновіша технологія. Головне — в крокетах та інших виробах споживач справді відчуватиме смак м’яса. Соя та інші подібні добавки не використовуватимуться. Сировину підприємство планує закуповувати тільки в Україні — це буде охолоджене м’ясо. Те, що завозиться з-за кордону, засновників не задовольняє. Після виходу на двозмінну роботу за добу вироблятиметься до чотирьох тонн напівфабрикатів. Продукцію реалізовуватимуть по всій Україні. На Вільні зупинили свій вибір тому, що вирішили: виробництво має бути не далі, ніж за 120 кілометрів від Києва. Після виходу на повну потужність тут працюватиме близько 60 осіб. Крім кількох спеціалістів, усі місцеві, що дуже важливо для села, де немає роботи, — на цьому особливо наголошує сільський голова Клавдія Селюченко.

Продовжуючи цю думку, один із засновників підприємства Руслан Мамедов запевнив, що в перспективі підприємство розширюватиметься: сюди завезуть нове обладнання, і кількість працюючих зросте до ста. А якщо врахувати відкриття нових торговельних точок у різних регіонах України, дилерську мережу, буде працевлаштовано більше тисячі осіб.

Голова облдержадміністрації Сергій Рижук назвав власників підприємства «терплячими інвесторами». За його словами, «вони кілька років поневірялися, поки ми не відсікли пальці хабарникам», після чого виробництво було запущене за два місяці. Треба відкривати шлях інвестиціям, будувати Україну, а не окреме щастя окремому злодію, наголосив він. І повідомив: щойно приїхав з Бердичівського району, де також брав участь у відкритті нового виробництва. А загалом, підбив перші підсумки роботи Сергій Рижук, за три місяці на Житомирщині відкрито 135 нових підприємств, де зайнято сім з половиною тисяч працівників.

 

Житомирська область.