Учора в Харкові відбувся з’їзд Української асоціації місцевої та регіональної влади. Делегати із 24 обласних і 260 районних рад України обговорили близько десяти різних організаційних і статутних питань і ухвалили щодо них рішення, а також намітили стратегію розвитку на найближчі роки цієї важливої громадської організації для становлення у країні справжнього демократичного суспільства.
Головуючий на з’їзді президент Асоціації Віктор Тихонов наголосив, що проведення цього з’їзду — це насамперед констатація того факту, що регіональне та місцеве самоврядування — значна громадська й політична сила, що відроджується, покликана сприяти утвердженню України в європейському й світовому співтоваристві як держави, утвореної на основних демократичних цінностях, що динамічно розвивається й прагне до кращих зразків облаштованості незалежної й справді сильної європейської держави.
Водночас, відзначали делегати та гості з’їзду, незважаючи на бравадні гасла минулих років, в Україні всілякими шляхами придушувався розвиток місцевого самоврядування, урізувалися його права, фінансові можливості. Під різними приводами на лідерів місцевого самоврядування влаштовувались гоніння. Не вдалося провести навіть намічений на 2004 рік черговий з’їзд Асоціації.
Вітаючи делегатів з’їзду Української асоціації місцевої та регіональної влади, голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін зазначив, що приймати у себе такий представницький форум дуже почесно й відповідально, тим більше, що це перші великі збори Асоціації після виборів Президента, які сформували в нашій державі новий порядок денний для всіх рівнів влади, українського суспільства загалом.
«Саме місцеве самоврядування дало змогу країні протриматися протягом останніх п’яти років хронічної політичної кризи на центральному рівні, виступило останнім редутом на захисті інтересів громадян перед свавіллям державних чиновників, які отримали свої посади, стало останньою ланкою, що задовольняло потреби суспільства, бізнесу у стабільній, зрозумілій і головне — легітимній — владі. Тому сьогодні, коли інтереси держави ставляться вище за будь-які політичні і ділові амбіції, вище за інтереси політичних сил, навіть тих, які формують вертикаль влади, в України немає іншого шляху, як посилення місцевого та відродження регіонального самоврядування», — відзначив він.
У зв’язку з тим, що В. Тихонов нині працює у виконавчій владі, новим президентом Української асоціації місцевої та регіональної влади на з’їзді обрано голову Харківської обласної ради Сергія Чернова.
Харків.