Як у кращому місті на Запоріжжі прибрали з посади міського голову й навіть «закону не порушили»
Відвідувачів, мабуть, через надмірну кількість охоронців ані на вході, ані в приміщенні Енергодарської міськради не видно. У місті, якщо вірити місцевій пресі, «революція іде». Щоправда, мені все ж вдалося потрапити в кабінет секретаря міськради — в. о. міського голови Анатолія Миронова. В того саме йшла нарада з приводу виготовлення нових печаток міськради і міськвиконкому. Перша, за версією нової влади, у колишнього міського голови Олександра Кулібова, друга — в його заступниці. А без печаток — ані відпускних учителям, ані авансу працівникам міськради...
Зрештою всі оргпитання, пов’язані з печатками, вирішено, і справа дійшла до нашої розмови. «За що міського голову зняли? — запитую в секретаря міськради. — Показники міста чи не найкращі в області, та й у конкурсі на благоустрій, за підсумками 2009 року, Енергодар — третій в Україні?»
— Перша й головна причина — ігнорування міським головою депутатського корпусу, — по-військовому чітко доповідає Анатолій Миронов (пенсіонер Внутрішніх військ). — Міський голова і кілька його заступників зрозуміли, що для здійснення будь-яких програм потрібно мати робочу більшість у раді. Таку більшість створили навколо фракції Партії регіонів. Хоча в самій фракції певний час існували проблеми — п’ятьох депутатів відкликала політрада партії. Тож міський голова Олександр Кулібов скористався ситуацією, підключив депутатів — працівників і керівників комунальних структур і створив на базі вже своєї депутатської групи «Енергодар» ситуативну більшість, з допомогою якої проводив через раду необхідні рішення...
У травні я зачитав на сесії повідомлення міської виборчої комісії про припинення повноважень шести депутатів міськради, відкликаних політрадою Партії регіонів ще 27 квітня 2010 року, і про введення нових шести депутатів — наступних за списком — до складу ради. Повноважень також набули ще п’ять депутатів, яких відкликали ще 2008 року. Вони довго судилися і зрештою домоглися поновлення у складі депутатського корпусу. Сталося це через зміни керівництва міської організації Партії регіонів, а саме — звільнення з посади її лідера Миколи Козакова, з відкликанням політрадою своїх претензій до згаданих депутатів...
Від автора. Спробуємо розібратися в чисельності. Шість депутатів Енергодарської міськради за рішенням політради пішло й нових шість прийшло, плюс п’ять повернулися в депутати через відкликання претензій до них. Тобто 11 нових і, схоже, нелояльних до міського голови «штиків».
— Міський голова з цього приводу висловив невдоволення і покинув засідання сесії міськради, — продовжив свою розповідь Анатолій Миронов. — Мовляв, покажіть необхідні документи. А далі він зібрав у своєму кабінеті 18 близьких до себе депутатів та шістьох уже недепутатів і прийняв низку рішень. У тому числі, про звільнення секретаря міськради з посади. Все це й стало причиною його відставки. Нині ситуація в місті така: є рішення про відсторонення від посади міського голови й двох його заступників. Є рішення про призначення трьох нових заступників і в. о. міського голови.
Ось як прокоментував ситуацію Микола Козаков, функціонер Партії регіонів обласного масштабу:
— Енергодарська міська виборча комісія вже давно нелегітимна (шість членів замість 15 — немає двох третин складу), тому вона майже за два роки навіть не спромоглася замість згадуваних п’яти відкликаних політрадою Партії регіонів депутатів ввести нових. Через те навіть згадувати про рішення цієї комісії безглуздо. Як і посилатися на рішення одного із запорізьких судів, який призупинив низку попередніх сесійних рішень Енергодарської міськради про звільнення членів виборчкому за власним бажанням — згідно з поданою заявою. 25 червня все ж надійшло рішення Запорізького апеляційного суду, який скасував згадане рішення суду нижчої інстанції з цього приводу.
Закон чітко вказує на причини, за якими може відбутися відкликання депутата місцевої ради керівним органом тої чи іншої партії. Це власна заява і вихід з фракції. Ніхто із зазначених шести депутатів заяв не писав і з фракції Партії регіонів Енергодарської міськради не виходив.
Від автора. Коли я спробував знайти міську виборчу комісію, щоб уточнити деталі, то в указаній кімнаті з відкритим, до речі, замком побачив лише нові меблі. Микола Козаков стверджує, що за вказівкою секретаря міськради Анатолія Миронова сейф комісії зламали і, скориставшись печаткою, підготували документи, начебто, за участі членів комісії, які давно втратили з нею зв’язок...
А ось версія подій від енергодарського міського голови Олександра Кулібова:
— Я не революціонер, і не екстреміст, а в хорошому розумінні цього слова бюрократ. Тому в своїй роботі керуюся виключно законами й нормативними документами. Є рішення політради — немає питань. Передайте їх у президію сесії. Є рішення міської виборчої комісії на підставі цього документа — покажіть. Однак, коли пан Миронов на будь-яке моє запитання відповідає: «Отримаєте документ поштою», то це не розмова на сесії міськради, де вирішуються долі депутатів, яким у той день, 14 травня, належало ухвалювати бюджет міста. До речі, сьогодні існують три версії документа політради Партії регіонів щодо відкликання групи енергодарських депутатів. Одна — у запорізькій газеті «Улица Заречная» від 13 травня, друга — ксерокопія рішення, подана до міськради 27 травня, і зовсім інший текст власне оригіналу рішення — він навіть з іншою печаткою, який таки надійшов до ради 3 червня. Напевне, останній документ і є легітимним, і з його прибуттям до Енергодара й мали б розпочинатися якісь події, але вони аж ніяк не повинні були розгортатися 14 травня...
Крім того, хоч у ситуації, що склалася в Енергодарі, це має вигляд дрібнички, однак закон чітко вказує, що для призначення заступників подання робить міський голова, а не в. о. міського голови, як це зроблено сьогодні.
З приводу звільнення з посади секретаря міськради Анатолія Миронова подано 26 депутатських підписів. А саму процедуру голосування в сесійній залі транслювало місцеве телебачення. Однак ніхто не знає, де відбулося голосування щодо мого звільнення. Нагадаю, що за відставку міського голови мають проголосувати дві третини депутатів, тобто 31 особа з 46. Голосування таємне — кожен депутат має поставити підпис, що він отримав бюлетень. Крім того, існують й інші формальності. А відповідні протоколи мені не показали. Водночас у мене є підписи 22 депутатів під документом, що вони за мою відставку не голосували...
Не виключено, що я легітимно відсторонений від посади. Хай навіть так! Однак існує порядок, як то мовиться, останнього робочого дня — розрахунок, трудова книжка тощо. Тобто документи, які дали б підстави оскаржувати звільнення в суді. Сьогодні жодного документа про звільнення мені не надали, мало того, в приміщення міської ради ні мене, ні двох заступників не пускають уже понад тиждень.
Від автора. На захист енергодарського міського голови виступила Асоціація міст України, проблему мав розглянути Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
Дивно, але, наприклад, Бердянськ за соціально-економічними показниками стабільно пасе задніх серед міст обласного підпорядкування. Тут не тільки місцева політична й бізнесова знать, а днями й прості рибалки протестували проти земельних зловживань і бездіяльності міської влади. Однак у Бердянську з владою все нормально — міський голова Євген Шаповалов успішно пройшов двомісячний термін, даний йому облдержадміністрацією на виправлення. А ось в Енергодарі, де наче й господар є, і соціальний спокій був, і де (а саме під стінами найпотужнішої в Європі Запорізької АЕС) ніякі революції не бажані, без будь-яких «останніх китайських попереджень», міського голову зняли.
Можливо, тому що Енергодар багате місто? І Олександр Кулібов мав би втішатися тим, що протримався цілих чотири роки. Адже, починаючи з 1998 року, час перебування тутешніх міських голів на посаді не перевищував півтора роки.
Енергодар—Запоріжжя.
Фото автора та з архіву міськради.