Ранкове і вечірнє засідання 10 липня
Завершила роботу шоста сесія Верховної Ради України шостого скликання. В останній день, який депутати відпрацювали «надурочно» в суботу, ухвалено нову редакцію закону про місцеві вибори. А ось закон про всеукраїнський референдум відкладено до осені.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що до парламенту надійшло подання Прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо звільнення Нестора Шуфрича з посади міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи у зв’язку з переходом на іншу роботу. Верховна Рада проголосувала за відставку Н. Шуфрича 256 голосами.
Потім народні обранці продовжили розгляд поправок до законопроекту про всеукраїнський референдум. Зокрема, не підтримали поправки, які б звузили повноваження Верховної Ради, можливості винесення на референдум питань щодо прийняття чи скасування законів України, а також щодо визнання нечинним закону. Із тексту закону депутати також вилучили статтю 16, у якій ішлося про всеукраїнський референдум щодо схвалення нової редакції Конституції України. Дискусія засвідчила, що компромісу в сесійній залі довкола цього законопроекту немає. 
На Погоджувальній раді було прийнято рішення повернутися до розгляду законопроекту про всеукраїнський референдум на першому пленарному тижні наступної сесії. За його словами, це рішення стало результатом складної домовленості, оскільки Кабінет Міністрів наполягав на завершенні розгляду законопроекту. «Вдалося зліпити крихкий компроміс», — сказав глава парламенту. 
Насамкінець депутати ухвалили підготовлений до другого читання проект закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. 
Законопроект передбачає проведення виборів депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою.
Згідно із законопроектом, вибори депутатів сільських та селищних рад проводитимуться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділятиметься територія села чи селища. Вибори сільських, селищних та міських голів також відбуватимуться за мажоритарною системою.
Право висунення кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах рад, а також на посаду міського голови надаватиметься місцевим організаціям політичних партій. А висунення кандидатів у депутати сільської, селищної ради та на посаду сільського, селищного голови буде можливе не лише через місцеві організації політичних партій, а й шляхом самовисування. Окрім того, законом передбачено, що місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що ця організація зареєстрована не пізніше як за 365 днів до дня виборів.