Депутати Вінницької міськради затвердили бюджет міста на 2010 рік у сумі, що на 20 відсотків більша від минулорічної. Місто планує отримати 940 мільйонів гривень доходів і профінансувати видатки на 919 мільйонів гривень.
Зокрема, більш ніж торік отримають освітяни, медики і працівники культури. Працівникам освіти планують повернути надбавки та премії, які торік були скорочені до 30 відсотків. У нинішньому році вони отримають усі сто відсотків цих доплат, повідомила начальник фінансового управління міськради Наталія Луценко. За її словами, кошти на це передбачено у статті видатків на освіту. Також збільшено витрати на одного учня загальноосвітньої школи — до чотирьох тисяч гривень, на п’ятсот гривень більше минулорічної суми. А на одну дитину в дитсадку місто витратить 7,1 тисячі гривень. Порівняно з минулим роком сума збільшена на одну тисячу гривень. До речі, у структурі усіх видатків на розвиток освіти заплановано найбільшу суму — 249 мільйонів гривень.
Як і в попередні роки, головним джерелом наповнення бюджету є податок з доходів фізичних осіб. Від цього податку скарбничку поповнять на 380 мільйонів гривень. Торік було на сто мільйонів менше. Збільшується зарплата, протягом року передбачається її зростання на 38 відсотків, відповідно збільшуються надходження до бюджету. Удвічі більше грошей запланували отримати від продажу землі — з 13 до 26 мільйонів гривень. А ось з місцевих податків та зборів матимуть менше коштів — 7,8 мільйона гривень замість торішніх 8,2 млн. грн. Зменшення пояснюють забороною на гральний бізнес. Надходження від сплати єдиного податку залишаються такими, як торік, на рівні 22 мільйонів гривень. Суму, що становить майже один мільярд гривень, 400-тисячне місто ще ніколи не мало у своєму гаманці.
Вінниця.